We were unable to load Disqus. If you are a moderator please see our troubleshooting guide.

Dan Ungureanu • 8 years ago

Foarte bun și obiectiv articolul.

Gabriel • 8 years ago

Un articol aliniat neomarxismului transpartinic occidental. De ce ar trebui să primim noi cu braţele deschise nişte dezertori din faţa terorismului nu îmi dau seama - asta dacă nu sunt chiar terorişti sau simpatizanţi terorişti (vezi Abdul Mohsen). Eu am făcut serviciul militar pe vremea când era obligatoriu deşi nu mi-a picat bine deloc şi mi-a afectat cariera (deja lucram, a trebuit să-mi fie suspendate raporturile de muncă). L-am făcut pentru că mă obliga legea. Românii din Ucraina prestează serviciul militar pe timp de război în favoarea unei ţări care îi discriminează şi într-un conflict care nu-i priveşte.
Aşa că nu înţeleg de ce ar trebui să mă încerce empatia faţă de unii care fentează serviciul militar în Siria în timp ce militarii altor ţări luptă cu ISIS în locul lor.
Participarea României în Irak si Afganistan a fost şi este nesemnificativă şi post-invazie. Dacă este să vorbim de "datorie morală" nu ştiu dacă această participare simbolică alături de americani compensează cele 5 secole petrecute sub turci şi răul enorm pe care ni l-au făcut. Deci România nu are niciun fel de datorie morală faţă de lumea islamică ci dimpotrivă, are poziţia de "creditor" moral dar şi financiar. Pe lângă stăpânirea otomană, să nu uitam că arabii au faţă de noi datorii neachitate de vreo 2 mld de dolari (Irak) şi peste o sută de milioane Libia, mai au ceva şi sudanezii. Cred că peste 2 miliarde de dolari datorii neachitate de ţări islamice (în principal Irak şi Libia) sunt o contribuţie consistentă la bunăstarea acestora din partea unei Românii mai sărace decât ele (că se omoară între ei distrugându-şi bunăstarea nu e vina noastră).
Deci dacă puterile occidentale se simt datoare moral faţă de lumea islamică, n-au decât să-şi plătească datoriile dar fără noi, că noi nu avem aşa ceva. Mai mult, poate se gândesc că mai au ceva datorii morale chiar şi faţă de noi şi alţii în Europa de est.
Dintr-o perspectivă de stânga, nu înţeleg cum de nu-l tulbură pe autor cheltuielile pe care urmează să le facă statul cu aceşti oameni (s-a stabilit o indemnizaţie lunară mai mare decât pensia medie, precum şi bani de chirie!!! pentru cei care nu pot fi cazaţi în centrele de refugiaţi) în timp ce milioane de oameni în România trăiesc cu mult mai puţin decât suma alocată unui refugiat, iar dezastrul din mediul rural este binecunoscut, acolo sunt milioane de oameni abandonaţi de stat, în unele zone nici servicii poştale nu mai au decât o dată pe săptămână sau chiar mai rar.
Banii de chirie m-au frapat şi din motive personale, pentru că ştiu câţi tineri stau cu chirie în Bucureşti sau în alte oraşe mari în care lucrează, fără să le plătească statul chiria - printre care m-am aflat şi eu cu ani în urmă. De ce nu daţi bani de chirie studenţilor care nu au loc în cămin şi le daţi în schimb unora care nu au contribuit niciodată nimic la societatea românească?
Dar neomarxismul nu mai are nicio legătură cu clasa muncitoare, dealtfel Marcuse, dezamăgit de aceasta, a decretat că noul agent al revoluţiei va fi o o coalitie de studenti, negri, femei feministe si homosexuali.
Între timp, probabil nici aceştia nu au dovedit suficient spirit revoluţionar şi a fost identificat un nou agent al revoluţiei în masele de imigranţi musulmani care vor distruge într-adevăr cultura occidentală - visul neomarxiştilor.