We were unable to load Disqus. If you are a moderator please see our troubleshooting guide.

Abdul Aziz Abdullah • 3 years ago

Tidak cukup dengan ber-retorik pagi petang siang dan malam dengan teori teori agama, sedang amalan dan akhlak, jauh panggang dari api. Islam tidak dibela atau terbela oleh mana mana parti di dunia ini.

Ilmu adalah syarat dalam beragama. Akhlak adalah gambaran hati hasil dari Ilmu. Apakah PAS dan UMNO tergolong dalam kategori ini?

Sudah sampai masanya institusi atau parti lain di negara ini diberi peluang untuk menterjemah Islam dalam kontek inklusif supaya tagline "Islam for All" dapat diperlihatkan dalam perspektif negara Malaysia yg berbilang kaum ini.

Alif Ain • 3 years ago

Sikap keras DAP terhadap syariah Islam kerana mahukqn undi daripada bukan Islam...
Kegagalan menerangkan kepada bukan Islam bahawa syariah Islam hanya untuk orang Islam adalah punca sifat kerasnnya...

Abdul Aziz Abdullah • 3 years ago

Dap tidak bersetuju dgn syariat Islam kerana:

1) Perlembagaan negara tidak memperuntukkan atau membenarkan dual judiciary system dalam sistem kehakiman negara.

2) Kegagalan perundangan syariah ketika ini, yg kadangkala mengheret orang bukan islam ke Mahkamah Syariah, jelas tidak meyakinkan orang bukan Islam bahawa syariat Islam hanya untuk orang orang Islam sahaja.

3) Syariat Islam bukan untuk golongan marhain sahaja tetapi untuk keseluruhan masyarakat Islam. Ketika ini ada pihak pihak tertentu yg kedudukannya mengatasi undang-undang negara. Pinda undang-undang ini dahulu sebelum melaksanakan syariat Islam.

4) Keutamaan membangunkan negara dan rakyat adalah agenda utama teori kenegaraan Islam. Apa yg telah PAS lakukan selama ini? Apabila keperluan asas insan dipenuhi dan persekitarannya pula diwarnai dgn perkara perkara amal makruf, maka proses pencegahan kemungkinan (nahi mungkar) mudah dijangkau apatah lagi jika masyarakat Islamnya mempunyai dan menunjukkan akhlak mulia seperti yg dituntut oleh agama.

Nasharrawy Rawaan • 3 years ago

http://malaysiadateline.com...

Kenapa ?Tidak salah menarik orang Keris Telanjang sokong perjuangan rakyat satu Malaysia untuk selamatkan negara ?? Contohnya ; ramai yang sudah sedar dan masuk Pkr , Bersatu dan Amanah ??

Namun , bersenggama , bersekongkol dan kolaborasi dengan perjuangan assobiyyah jahiliyyah keris Telanjang untuk selamatkannya dalam pertandingan 3 penjuru dalam PRU 14 nanti dan menentang campuran Pembangkang ( PH ) untuk berikan kredit untuk memenangkan keris Telanjang dan bermain kayu tiga ; tiada berpendirian , tiada istiqamah lagi dalam perjuangan dan tukar haluan perjuangan Pas dulu adalah suatu pengkhianatan ke atas perjuangan Islamis ??

Dan kenapa ?? politik kayu tiga dan hipokratnya ? Apabila bersedia pulak masuk kerajaan Campuran pada PRU 14 nanti : Kerna apa ?? Parti 2H sudah melencung daripada perjuangan asal dan tiada maruah dan tiada dipercayai lagi oleh rakyat kerna besikap seperfti lalang ; nak sapu keliling yang akan mengakibatkannya jadi " KERA SUMBANG " ditipu oleh Keris Telanajang selaku PBK ( Parti Boneka Kers ) ; bersama dengan " Blok Goblok Boneka Keris " atau " PIGS" nya ??

Sehingga perjuangan Islamis yang didokong oleh Yusuf Rawa, Fadzil Noor dan Tok Guru sudah disisihkan dan dimusnahkan serta dikuburkan begitu sahaja dek kerna tukar haluan perjuangan demi mencapai cita-cita dan agenda peribadi dengan bertopengkan agama ??

Buktinya : Mana dia perjuangan Islamis " Membendung fahaman, ideologi, akidah dan pegangan sesat jahiliyyah assobiyyah keris keris telanjang ?? Kenapa sekarang bisa tutup mulut ulamaknya di PLASTER dek Keris Telanjang melalui perangkapnya Kluster Keris Telanajang ?? Langsung tak berani samasekali untuk tegur bahawa perjuangan sesat , jahiliyyah assobiyyah Keris Telanjang itu adalah HARAM di sisi Islam ?? Kenapa ?? Dah dah jumpa hadisnya sekarang ini??

Sama seperti fahaman Komunis Islam , Demokrasi Islam yang menghalalkan yang haram dengan suara majoriti " Law Makers " , Sosialis Islam dan nasionalis Islam atau agenda Parti 2H - Keris Telanjang ; " Melayu Islam " sama seperti Arab Islam atau Turki Islam yang tiada dalam ajaran Islam dan tak ada pun Nabi Melayu ??

Kerna apa ?? Yang bisa menyelamatkan negara, rakyat ,agama dan bangsa adalah hanya melalui " Islam ( Muhammad S.A.W ) adalah " Rahmatamin lil 'alamin " : Islam 4All " bukannya agenda " Melayu Islam yang bisa melingkupkan ; porak-peranda dan belakunya kepincangan ?? Contoh: Pembunuhan beramai-ramai dan zalim ; " Melayu bunuh Melayu di Memali dan Songlap wang bumi sebanyak RM52 Billion oleh pemimpin dan penguasa Pemerintahan parti Keris Telanjang ??

Kerna apa ? apa perlu Parti 2H bersubahah dengan kezaliman dan kerakusan rasuah kleptokrasi, salahguna kuasa, keborosan dan ketirisan wang negar , skandal demi skandal yang terkini ; skandal iMDB songlap wang rakyat !! Disahkan oleh mahkamah Singapura bahawa " SEDEKAH " itu bukanlah daripada putera Arab tapi adalah wang rakyat ( 1MDB) yang dimasukan di dalam akaun peribadi ketua penguasa ??

*NAJIB KANTOI!! Mahkamah Singapura sahkan RM2.6 billion yg masuk ke akaun Najib adalah berasal dari 1MDB bukan putera Saudi* https://jebatmustdie.wordpr...

# VIRAL DEMI NEGARA DAN ANAK CUCU TERCINTA.
# ALLAH MAHA BESAR DAN MAHA BERKUASA BUKAN NAJIB
Kenapa IGP , SPRM dan Peguam Negara membisu seribu bahasa tanpa membuka semula fail 1MDB yang kesahihan rompakan wang 1MDB sudah pun terbukti benar di mahkmah Singapura ??

Kenapa parti 2h masih lagi bersekongkol , senggama dan bersubahah dengan penguasa yang zalim , rakus dan rasuah kleptokrais ; Mengapa ? masih ;lagi pertahankannya jangan letak jawatan PM dan konsisten senggama dengannya dan parti Keris Telanjang ??

Siapa yang sebenarnya zalim ?? Ketua Keris Telanjang kata pada 29 SEPT 2011 bahawa , " Hudud cannot be implemented in Malaysia " dan terkini bebicara dihadapan semua pemmpin Ubn ," Jangan takut! Jangan takut !! RUU355 bukanlah Hudud ?? ; Memangpun kerna itu pindaan taazir RUU355 bukannya Deraf Hudud ?? Mana Hudud yang diwawarkan oleh Tim. MB Kelantan itu ?? Cuma modal temberang politik sahaj ?? Kerna apa ? kesalahan jenayah sharia; seperti ' Sariqah ' ( stealings ) dan " Hirabah " ( Armed Robbery ) hanya boleh di laksanakan apabila Perlembagaan Persekutuan dipinda telebih dahlulu khususnya Arikel 76A dengan perset ujuan 2/3 Majoriti " Law Makers : di dalam parlimen ??

Kenapa ? salahkah Dap mempersoalkan Aritkel 76A yang tiada peruntukan perlaksanaan Hudud ?? Kerna apa ? Ianya adalah di dalam bidangkuasa ( Jurisdiction ) " Crimnal Law " di dalam peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan samasekali bukanlah di bawaha jurisdiksi " Sharia' Court Law , Act 1965 " ??. Kerna apa ? Parti 2H jadi " Iblis Bisu " takkala Mca saman hudud di Mahkmah Tinggi ?? .

Kerna apa ?? Namun , Amanah bersedia untuk memberikan penambaikan ke atas pindaan Hukum Taazir RUU355 ?? Kerna itu bukanya wahyu Illahi yang tak bisa dibahaskan di dalam Parlimen ?? Bukannya di luar parlimen yang hanya merupakan publisiitu murhan saja setelah berlakunya temberang politik spt kata Tim. MB Kelantan bahawa Parti 2h akan laksanakan juga Hudud " By hook or by crook " ; Kerna apa ?? Inlah waqi' dan realitasnya ?? Janganlah kelentong 2h ?? Kongkalikong aja ??

Kerna apa ?? Inilah dia seni halus berprofile tinggi; politik seni halus yang menipu orang Islam supaya bisa senggama dengan Keris Telanjang ?? Seni halus politik putak alam alam . Cuma tak masuk BN aja takut pengikuit lari ?? Itupun rumah yang dah lari seperti pendedahan S/U Agongnya belakunya kemerosotan keahlian ?? Kerna apa ? Orang sudah tahu muslihat politik dan sandiwara poltik NTR-2H ?? yang mengkomersilkan agama untuk kepentingan agenda peribadi mereka ?? Fikirkanlah.

Politik " King Maker " yang tiada berpendirian dan tiada istiqamah yang ditolak oleh rakyat kerna boleh pula sokong penguasa yang zalim dan assobiayah jahiliyyah supaya jangan bisa etak jawatan PM ?? Kerna apa ? Politik " LALANG " ini ada hati pula mahu sertai kerajaan Campuran pada PRU 14 nanti dalam keadaan dan waqi'nya yang Pro Assobiyyah Jahiliyyah Keris Telanjang dan menentang habis-habisan Campuran Pembangkang ( PH ) dengan sekutu dan sahabat baru nya dengan politik baru dan matang sehingga ditipu Keris Telannjang demi untuk selamatkannya ?? Fikirkanlah
Kerna apa ? Sesungguhnya sudah terang lagi bersuluh bahawa politik kayu tiga ; tiga penjuru Parti 2h menentang Campuran Pembangkang ( PH ) pada PRU14 nanti bisa saja berikan jasa baktinnya selaku PBK ( Parti Boneka Keris ) dan memberikan munafaat kepada Parti keris Telanjang yang bisa selesa dan ketawa besar dengan adanya bonekanya ( PBK ) sekarang yang menyerahkan diri untuk disembelih ?

Kerna apa ? Inilah politik matang dan selesa ( " Comfort Zone" ) parti 2H sekarang yang menipu orang Islam sekarang secara politk yang cukup halus dan berprofile tinggi ?? Kenapa ?? Jangan mudah tertipu dengan; Politik seni harus " Musang Berjanggut" yang bertopengkan agama demi memenuhi agenda peribadi ? Sanggup menjual agama dan perjuangan Islam yang suci murni ; " Mengubah haluan dan kiblat perjuangan Islam yang tiada bisa berlaku di era Yusuf Rawa , Fadzil Noor ; apa lagi dengan ketiadaan Tok Guru ?? Masing-masing sekarang sudah bisa tunjukkan diri ; bermaharajalela dan pamirkan belang mereka yang selama ini yang disembunyikan . " sudah terang lagi bersuluh ?? " Jangan tak tahu Keris telanjang gunakan "Politik seni halus " Parti 2h ini yang amakan diri untuk rampas Kelantan ? . Kerna apa ? Namun Campuran Pembangkang ; Amanah Pakatan Harapan akan menyekatnya dan memerintah Kelantan dengan izin Dia ?? " Alla Hu Akbar! ""
Oleh : www.nasharrawy.blogspot.com...
www.Twitter.com/adnanrawa

Nasharrawy Rawaan • 3 years ago

http://malaysiadateline.com...

Kenapa ?Tidak salah menarik orang Keris Telanjang sokong perjuangan rakyat satu Malaysia untuk selamatkan negara ?? Contohnya ; ramai yang sudah sedar dan masuk Pkr , Bersatu dan Amanah ??

Namun , bersenggama , bersekongkol dan kolaborasi dengan perjuangan assobiyyah jahiliyyah keris Telanjang untuk selamatkannya dalam pertandingan 3 penjuru dalam PRU 14 nanti dan menentang campuran Pembangkang ( PH ) untuk berikan kredit untuk memenangkan keris Telanjang dan bermain kayu tiga ; tiada berpendirian , tiada istiqamah lagi dalam perjuangan dan tukar haluan perjuangan Pas dulu adalah suatu pengkhianatan ke atas perjuangan Islamis ??

Dan kenapa ?? politik kayu tiga dan hipokratnya ? Apabila bersedia pulak masuk kerajaan Campuran pada PRU 14 nanti : Kerna apa ?? Parti 2H sudah melencung daripada perjuangan asal dan tiada maruah dan tiada dipercayai lagi oleh rakyat kerna besikap seperfti lalang ; nak sapu keliling yang akan mengakibatkannya jadi " KERA SUMBANG " ditipu oleh Keris Telanajang selaku PBK ( Parti Boneka Kers ) ; bersama dengan " Blok Goblok Boneka Keris " atau " PIGS" nya ??

Sehingga perjuangan Islamis yang didokong oleh Yusuf Rawa, Fadzil Noor dan Tok Guru sudah disisihkan dan dimusnahkan serta dikuburkan begitu sahaja dek kerna tukar haluan perjuangan demi mencapai cita-cita dan agenda peribadi dengan bertopengkan agama ??

Buktinya : Mana dia perjuangan Islamis " Membendung fahaman, ideologi, akidah dan pegangan sesat jahiliyyah assobiyyah keris keris telanjang ?? Kenapa sekarang bisa tutup mulut ulamaknya di PLASTER dek Keris Telanjang melalui perangkapnya Kluster Keris Telanajang ?? Langsung tak berani samasekali untuk tegur bahawa perjuangan sesat , jahiliyyah assobiyyah Keris Telanjang itu adalah HARAM di sisi Islam ?? Kenapa ?? Dah dah jumpa hadisnya sekarang ini??

Sama seperti fahaman Komunis Islam , Demokrasi Islam yang menghalalkan yang haram dengan suara majoriti " Law Makers " , Sosialis Islam dan nasionalis Islam atau agenda Parti 2H - Keris Telanjang ; " Melayu Islam " sama seperti Arab Islam atau Turki Islam yang tiada dalam ajaran Islam dan tak ada pun Nabi Melayu ??

Kerna apa ?? Yang bisa menyelamatkan negara, rakyat ,agama dan bangsa adalah hanya melalui " Islam ( Muhammad S.A.W ) adalah " Rahmatamin lil 'alamin " : Islam 4All " bukannya agenda " Melayu Islam yang bisa melingkupkan ; porak-peranda dan belakunya kepincangan ?? Contoh: Pembunuhan beramai-ramai dan zalim ; " Melayu bunuh Melayu di Memali dan Songlap wang bumi sebanyak RM52 Billion oleh pemimpin dan penguasa Pemerintahan parti Keris Telanjang ??

Kerna apa ? apa perlu Parti 2H bersubahah dengan kezaliman dan kerakusan rasuah kleptokrasi, salahguna kuasa, keborosan dan ketirisan wang negar , skandal demi skandal yang terkini ; skandal iMDB songlap wang rakyat !! Disahkan oleh mahkamah Singapura bahawa " SEDEKAH " itu bukanlah daripada putera Arab tapi adalah wang rakyat ( 1MDB) yang dimasukan di dalam akaun peribadi ketua penguasa ??

*NAJIB KANTOI!! Mahkamah Singapura sahkan RM2.6 billion yg masuk ke akaun Najib adalah berasal dari 1MDB bukan putera Saudi* https://jebatmustdie.wordpr...

# VIRAL DEMI NEGARA DAN ANAK CUCU TERCINTA.
# ALLAH MAHA BESAR DAN MAHA BERKUASA BUKAN NAJIB
Kenapa IGP , SPRM dan Peguam Negara membisu seribu bahasa tanpa membuka semula fail 1MDB yang kesahihan rompakan wang 1MDB sudah pun terbukti benar di mahkmah Singapura ??

Kenapa parti 2h masih lagi bersekongkol , senggama dan bersubahah dengan penguasa yang zalim , rakus dan rasuah kleptokrais ; Mengapa ? masih ;lagi pertahankannya jangan letak jawatan PM dan konsisten senggama dengannya dan parti Keris Telanjang ??

Siapa yang sebenarnya zalim ?? Ketua Keris Telanjang kata pada 29 SEPT 2011 bahawa , " Hudud cannot be implemented in Malaysia " dan terkini bebicara dihadapan semua pemmpin Ubn ," Jangan takut! Jangan takut !! RUU355 bukanlah Hudud ?? ; Memangpun kerna itu pindaan taazir RUU355 bukannya Deraf Hudud ?? Mana Hudud yang diwawarkan oleh Tim. MB Kelantan itu ?? Cuma modal temberang politik sahaj ?? Kerna apa ? kesalahan jenayah sharia; seperti ' Sariqah ' ( stealings ) dan " Hirabah " ( Armed Robbery ) hanya boleh di laksanakan apabila Perlembagaan Persekutuan dipinda telebih dahlulu khususnya Arikel 76A dengan perset ujuan 2/3 Majoriti " Law Makers : di dalam parlimen ??

Kenapa ? salahkah Dap mempersoalkan Aritkel 76A yang tiada peruntukan perlaksanaan Hudud ?? Kerna apa ? Ianya adalah di dalam bidangkuasa ( Jurisdiction ) " Crimnal Law " di dalam peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan samasekali bukanlah di bawaha jurisdiksi " Sharia' Court Law , Act 1965 " ??. Kerna apa ? Parti 2H jadi " Iblis Bisu " takkala Mca saman hudud di Mahkmah Tinggi ?? .

Kerna apa ?? Namun , Amanah bersedia untuk memberikan penambaikan ke atas pindaan Hukum Taazir RUU355 ?? Kerna itu bukanya wahyu Illahi yang tak bisa dibahaskan di dalam Parlimen ?? Bukannya di luar parlimen yang hanya merupakan publisiitu murhan saja setelah berlakunya temberang politik spt kata Tim. MB Kelantan bahawa Parti 2h akan laksanakan juga Hudud " By hook or by crook " ; Kerna apa ?? Inlah waqi' dan realitasnya ?? Janganlah kelentong 2h ?? Kongkalikong aja ??

Kerna apa ?? Inilah dia seni halus berprofile tinggi; politik seni halus yang menipu orang Islam supaya bisa senggama dengan Keris Telanjang ?? Seni halus politik putak alam alam . Cuma tak masuk BN aja takut pengikuit lari ?? Itupun rumah yang dah lari seperti pendedahan S/U Agongnya belakunya kemerosotan keahlian ?? Kerna apa ? Orang sudah tahu muslihat politik dan sandiwara poltik NTR-2H ?? yang mengkomersilkan agama untuk kepentingan agenda peribadi mereka ?? Fikirkanlah.

Politik " King Maker " yang tiada berpendirian dan tiada istiqamah yang ditolak oleh rakyat kerna boleh pula sokong penguasa yang zalim dan assobiayah jahiliyyah supaya jangan bisa etak jawatan PM ?? Kerna apa ? Politik " LALANG " ini ada hati pula mahu sertai kerajaan Campuran pada PRU 14 nanti dalam keadaan dan waqi'nya yang Pro Assobiyyah Jahiliyyah Keris Telanjang dan menentang habis-habisan Campuran Pembangkang ( PH ) dengan sekutu dan sahabat baru nya dengan politik baru dan matang sehingga ditipu Keris Telannjang demi untuk selamatkannya ?? Fikirkanlah
Kerna apa ? Sesungguhnya sudah terang lagi bersuluh bahawa politik kayu tiga ; tiga penjuru Parti 2h menentang Campuran Pembangkang ( PH ) pada PRU14 nanti bisa saja berikan jasa baktinnya selaku PBK ( Parti Boneka Keris ) dan memberikan munafaat kepada Parti keris Telanjang yang bisa selesa dan ketawa besar dengan adanya bonekanya ( PBK ) sekarang yang menyerahkan diri untuk disembelih ?

Kerna apa ? Inilah politik matang dan selesa ( " Comfort Zone" ) parti 2H sekarang yang menipu orang Islam sekarang secara politk yang cukup halus dan berprofile tinggi ?? Kenapa ?? Jangan mudah tertipu dengan; Politik seni harus " Musang Berjanggut" yang bertopengkan agama demi memenuhi agenda peribadi ? Sanggup menjual agama dan perjuangan Islam yang suci murni ; " Mengubah haluan dan kiblat perjuangan Islam yang tiada bisa berlaku di era Yusuf Rawa , Fadzil Noor ; apa lagi dengan ketiadaan Tok Guru ?? Masing-masing sekarang sudah bisa tunjukkan diri ; bermaharajalela dan pamirkan belang mereka yang selama ini yang disembunyikan . " sudah terang lagi bersuluh ?? "
Oleh : www.nasharrawy.blogspot.com...
www.Twitter.com/adnanrawa