Δεν ήταν δυνατόν να φορτωθεί το Disqus. Εάν είστε συντονιστής παρακαλούμε να δείτε τον οδηγό μας επίλυσης προβλημάτων.

Urtica Rubra • 7 έτη πριν

Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου δημιουργεί ένα ενιαίο ταμείο με ενιαίες εισφορές και ενιαίες συντάξεις για όλους. Με την εξαίρεση των αγροτών που έχουν την πολυτέλεια κάθε χρόνο τέτοια εποχή να κλείνουν τους δρόμους και κατάφεραν να διατηρήσουν μειωμένους συντελεστές μέχρι το 2022.

Εσύ δηλαδή Παραπολιτικέ τι ευαγγελίζεσαι; Την επιστροφή στο παρελθόν με ξεχωριστό ταμείο και κανόνες για κάθε συντεχνία; Να έχουμε άλλο ταμείο για τους ναυτικούς, άλλο για τους δημοσιογράφους, άλλο για τους δικηγόρους, άλλο για το ΔΕΗτζή, άλλο για τον ΟΤΕτζή, άλλο για τον εργάτη που δουλεύει στο εργοστάσιο κλπ;

Τώρα αν η αντίρρησή σου είναι στο ποσοστό 27% των εισφορών (20% για κλάδο σύνταξης και 6,95% για κλάδο υγείας) τότε να το συζητήσουμε. Με την αυτονόητη βέβαια παρατήρηση ότι μείωση των εισφορών σημαίνει και μείωση των συντάξεων. Αλλά αν μειωθεί να μειωθεί για όλους και όχι για συγκεκριμένες συντεχνίες.

Και επέτρεψέ μου να κάνω την πρόβλεψη ότι είναι μια μεταρρύθμιση που ήρθε για να μείνει. Μου φαίνεται πολύ δύσκολο η επόμενη κυβέρνηση να βγει να πει, διασπάω το ενιαίο ταμείο και φτιάχνω π.χ. ξεχωριστό ταμείο δικηγόρων που θα έχουν μικρότερο συντελεστή εισφορών. Το να ρίξει το 27% σε 25% για όλους π.χ. μπορεί να το κάνει μια επόμενη κυβέρνηση, αλλά πώς θα βγει και θα πει ότι ο δικηγόρος θα πληρώνει 15% εισφορές και ο εργάτης 27%;

pro • 7 έτη πριν

Οι ενιαίοι όροι ασφάλισης είναι σωστό μέτρο στο οποίο όμως αντιτάχθηκε διαχρονικά και με πολύ μεγάλη σφοδρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση. Οι συντελεστές όμως είναι απαγορευτικοί. Ανάπτυξη με τέτοιους συντελεστές φορολογίας και ασφάλισης δεν πρόκειται να έρθει ποτέ. Άσε που τόσο μεγάλοι συντελεστές ενισχύουν εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή στρεβλώνοντας ακόμα περισσότερο μια ήδη στρεβλή οικονομία.

Urtica Rubra • 7 έτη πριν

Πότε υπήρξε δηλαδή νομοσχέδιο που προέβλεπε ενιαίο ταμείο για όλους και το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι ότι προσωπικά αμφιβάλλω ότι θα το καταψήφιζε αν ερχότανε, αλλά είναι δυνατόν να τον κρίνουμε για την υποθετική αντίθεσή του σε κάτι που δεν προτάθηκε ποτέ;

Αντιθέτως μπορούμε να κρίνουμε το πραγματικό γεγονός ότι οι «ευρωπαϊστές» των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ 40 χρόνια που κυβερνούσαν έφτιαξαν από ένα ταμείο για κάθε συντεχνία. Ενώ οι «λαϊκιστές» του ΣΥΡΙΖΑ σε 1 χρόνο τα ενοποίησαν. Χωρίς να είναι μνημονιακή υποχρέωση μάλιστα, η μόνη υποχρέωση ήταν να μειωθεί 1% του ΑΕΠ η ετήσια κρατική επιχορήγηση στα ταμεία. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει π.χ. με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και διατήρηση του ξεχωριστού ταμείου και ασφαλιστικών όρων της κάθε συντεχνίας. Δρόμο που θα είχαν πιθανότατα ακολουθήσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αν είχαν κερδίσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κρίνοντας από τον πρότερο βίο τους.

Και να προσθέσω ότι οι μεγάλες αντιδράσεις εναντίον του ασφαλιστικού προέρχονταν από τους μέχρι τώρα ευνοημένους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες που έντρομοι έβλεπαν ότι πάει να εξισωθεί ο πατρίκιος με τον πληβείο ως προς τους όρους ασφάλισης.

Όπως προείπα καλοδεχούμενη η συζήτηση περί του ύψους των συντελεστών, αρκεί να συνειδητοποιούμε ότι μείωση συντελεστών σημαίνει μείωση συντάξεων. Και να μην λέμε τα γραφικά που έλεγαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ την περίοδο εκείνη, δηλαδή όχι στη μείωση συντάξεων, όχι στην αύξηση εισφορών και ναι στη μνημονιακή υποχρέωση ετήσιας μείωσης 1% του ΑΕΠ της κρατικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού. Και ένα μικρό παιδάκι καταλαβαίνει ότι αυτά τα τρία ταυτόχρονα δεν γίνονται.

pro • 7 έτη πριν

Άμα δεν αμφιβάλλεις κι εσύ ο ίδιος ότι θα το καταψήφιζε, γιατί απορείς με αυτό που γράφω; Όταν ένα κόμμα όχι απλώς καταψηφίζει αλλά πολεμά με λύσσα κάθε προσπάθεια συνένωσης ταμείων και εξορθολογισμού του ασφαλιστικού -και έχουν γίνει πολλές τέτοιες στο παρελθόν- υποστηρίζοντας κάθε φορά την κάθε συντεχνία, το λογικό συμπέρασμα είναι ότι θα καταψήφιζε και θα πολεμούσε και μια προσπάθεια πλήρους ενοποίησης, αν αυτή είχε τεθεί. Το ότι το κάνει τώρα οφείλεται στο ότι πιέζεται αφενός από τους δανειστές και αφετέρου από την τραγική κατάσταση των ταμείων.

Urtica Rubra • 7 έτη πριν

Από το 1974 έχουν γίνει αρκετές μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Και κάθε φορά το κόμμα που ήταν στην αντιπολίτευση είτε λεγόταν ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε ΚΚΕ τις καταψήφιζε. Οπότε 99.9% αν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έφερναν το ίδιο ακριβώς νομοσχέδιο Κατρούγκαλου και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση θα το καταψήφιζε. Αλλά πως τον κατηγορούμε για ένα υποθετικό ενδεχόμενο όταν κανένας δεν τόλμησε να προτείνει ενιαίο ταμείο και κανόνες για όλους;

Για το αν αναγκάστηκε έγραψα ήδη ότι θα μπορούσε απλώς να μειώσει αντίστοιχα τις συντάξεις ώστε να πιάσει το στόχο της μείωσης 1% του ΑΕΠ. Αλλά επέλεξε την ενοποίηση και αυτό είναι θετικό. Σε όσα ρεπορτάζ διαβάζω ακούμε ότι δανειστές, ΔΝΤ πιέζουν για μείωση συντάξεων, αλλά δεν έχω διαβάσει σε κανένα ρεπορτάζ ότι πιέζουν για ενοποίηση ταμείων, ούτε κάτι τέτοιο έχει καταγραφεί ως μνημονιακή υποχρέωση σε οποιοδήποτε κείμενο. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι πίεζαν οι δανειστές για ενοποίηση (που δεν προκύπτει), πίεση των δανειστών και τραγική κατάσταση των ταμείων έχουμε από το 2010 αλλά το 2016 επί «λαϊκιστών» υπερέβησαν οι αντιδράσεις των συντεχνιών και φτάσαμε στην ενοποίηση. Οι «μεταρρυθμιστές και ευρωπαϊστές» από το 2010 ως και το 2014 φαίνεται ότι κατάφερναν να αντισταθούν στην (υποτιθέμενη) πίεση των δανειστών υπερασπιζόμενοι τα αυτόνομα ταμεία της κάθε συντεχνίας.

pro • 7 έτη πριν

Έχεις δίκιο στο ότι παραδοσιακά στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση καταψηφίζει. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010-2014 δεν καταψήφιζε απλώς αλλά λυσσομανούσε κατά πάσης φύσεως αλλαγών (και) στο ασφαλιστικό -των ενοποιήσεων των ταμείων συμπεριλαμβανομένων. Και όταν λυσσομανάς και ξεσηκώνεις το κόσμο κατά της μερικής, έστω, ενοποίησης, δεν δικαιούσαι να επαίρεσαι για το ότι εσύ προώθησες την ολική ενοποίηση.
Κατά τα άλλα, το ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ περνούν ευκολότερα μέτρα που οι άλλοι δεν θα τολμούσαν και να σκεφτούν ακόμα, (πχ εκχώρηση δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια) αυτό είναι αλήθεια. Δεν ξέρω μόνο πόσο τιμητικό είναι για τους κυβερνώντες.

Αφού οι Συριζαίοι καταλήστεψαν τους ασφαλισμένους, όπως οι κ.κ. Πετρόπουλος και Κατρούγκαλος που ήταν
δικηγόροι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων σε τράπεζες αλλά
ταυτόχρονα και εκπρόσωποι δικηγόροι των εργοδοτικών διοικήσεων των ίδιων
τραπεζών, τώρα ήρθαν με τους συντελεστές να τελειώσουν τη δουλειά.
Οπότε, όλοι Βουλγαρία, Κύπρο και στο τέλος δεν θα μείνει φράγκο για συντάξεις και δημόσιο. Αξιοπρέπεια θέλανε, ΕΝΦΙΑ δεν θέλανε, ας φάνε πέτρες.

Kostas • 7 έτη πριν

τυχαια επεσα στο blog και ριχνοντας μια ματια στα post παρατηρω και εδω την γνωστη και μη εξαιρετεα κοινη λογικη της αφελειας. Αναρωτιεται η parapolitiki "αν ντρέπονται έστω και λίγο οι τεχνοκράτες της Τρόικας που διάβασαν αυτό το έκτρωμα και το θεώρησαν κοινωνικά και δημοσιονομικά βιώσιμο" και εγω αναρωτιεμαι αν ντρεπονται εστω και λιγο αυτοι που αναρωτιονται αν ντρεπονται αυτοι που επιβαλλουν αυτες τις πολιτικες. Αραγε ντρεποταν ο Σταλιν, ο Χιτλερ, ο Πινοσετ, ο Μπους, ο Ριγκαν, η Θατσερ κλπ? Εχω και εγω αποριες τι να κανω, κοινη λογικη τι αλλο?
Τυχαια επεσα και oταν λυθουν οι αποριες σου parapolitiki τυχαια θα ξαναγυρισω. Μεχρι τοτε, καλη τυχη στην αναζητηση της αληθειας σου.