Δεν ήταν δυνατόν να φορτωθεί το Disqus. Εάν είστε συντονιστής παρακαλούμε να δείτε τον οδηγό μας επίλυσης προβλημάτων.

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Την εβδομάδα που μας πέρασε, δημοσιεύθηκε η εργασία μας σχετικά με την απόδοση των ραντάρ AESA λαμβάνοντας υπόψη τις συναφείς απαιτήσεις ψύξεως, καθώς και την εκτίμηση της απόστασης αποκάλυψης των συστημάτων IRST: https://www.matec-conferenc...

Αποστάσεις αποκάλυψης έναντι τυπικού στόχου (με RCS 1 m²):
https://uploads.disquscdn.c...

Αποστάσεις αποκάλυψης έναντι δυσδιάκριτου στόχου (με RCS 0,01 m²):
https://uploads.disquscdn.c...

Στην εν λόγω εργασία διαπιστώνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί σχετικά με τις επιδόσεις του νέου ραντάρ APG-83 που θα βάλουμε στα F-16 στο πλαίσιο της αναβάθμισης, λόγω πεπερασμένης δυνατότητας παροχής ψύξεως του αεροπλάνου. Αυτή ακριβώς είναι η έννοια του “Scalable” στην ονομασία Scalable Agile Beam Radar – SABR: ανάλογα με τις δυνατότητες ψύξης, παροχής ισχύος, όγκου, βάρους κλπ, προσαρμόζονται και οι επιδόσεις του ραντάρ. Όσον αφορά το IRST, αυτό αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική για την αποκάλυψη δυσδιάκριτων απειλών, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετασθεί η σύντηξη δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία που μεταδίδονται μέσω του ασύρματου τακτικού δικτύου δεδομένων (tactical datalink).

Το θέμα είχε ξανασυζητηθεί εδώ http://e-amyna.com/ανασκόπη...

Το ρεζουμέ είναι ότι, αν και το νέο ραντάρ AESA περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, σε καμία περίπτωση δεν είναι το υπερόπλο που θα κατατροπώσει τους οχτρούς, αποκαλύπτοντας όλους τους στόχους από το υπερπέραν... Διαφαίνεται ότι υπάρχουν περιορισμοί. Ειδικά εάν μιλάμε για δυσδιάκριτες απειλές, είναι απαραίτητη η “βοήθεια του κοινού”, με την έννοια της απαίτησης για έγκαιρη προειδοποίηση από το σύστημα αεροπορικού ελέγχου και της διασύνδεσης των μαχητικών μέσω datalink.

Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ευχηθώ στην συντακτική ομάδα και σε όλους τους φίλους του e-amyna καλά Χριστούγεννα!
(και όχι γενικώς "καλές γιορτές" ή αορίστως "χρόνια πολλά")

e-Amyna • 4 έτη πριν

Κύριε Ζηκίδη, συγχαρητήρια για την εργασία σας και ευχαριστούμε για τις ευχές σας (θα προσέξατε ότι και στο άρθρο Καλά Χριστούγεννα ευχόμαστε, όχι "καλές γιορτές"...)
Μια ερώτηση επειδή θέσατε το ζήτημα του IRST: θα ήταν εφικτή η προσθήκη / ολοκλήρωση του IRST του Rafale (OSF) στα Mirage 2000;
Προφανώς η Dassault θα ήταν απρόθυμη να το κάνει γιατί έτσι θα υπέσκαπτε τις εξαγωγικές προοπτικές του Rafale, αλλά ρωτάμε από καθαρά τεχνική άποψη.
Γιατί αν η προσθήκη είναι εφικτή τεχνικά, η εμπορική πολιτική της εταιρίας θα μπορούσε ίσως να υποταχθεί στις γενικότερες προτεραιότητες της γαλλικής εθνικής πολιτικής.

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Στο θέμα που θέτετε, η απάντηση των Γάλλων θα ήταν: “it is possible but it is not cost effective…” Είναι γνωστή η απόφαση των Γάλλων, προ εικοσαετίας σχεδόν, να επικεντρωθούν στο Rafale. Οι εμπόλεμες συρράξεις όμως που ακολούθησαν σε όλο τον κόσμο δεν επιβεβαίωσαν την απόφασή τους αυτή: τα δικινητήρια ήταν συνήθως υπερβολικά, ενώ τα μικρότερα μονοκινητήρια μαχητικά ήταν απολύτως επαρκή στις περισσότερες περιπτώσεις. Υπενθυμίζω την επέμβαση των Αμερικανών-Άγγλων-Γάλλων εναντίον του ISIS, από το 2014 έως το καλοκαίρι του 2015 (όπου επενέβη ο Βλαδίμηρος και το θέμα απέκτησε επιτέλους ενδιαφέρον), με F-18 (δεν θυμάμαι εάν συμμετείχαν F-15/F-16), Rafale, Tornado, ακόμα και F-22... Εναντίον των τρελαμένων του ISIS, με μεγαλύτερο αντιαεροπορικό διαμέτρημα το 7,62... Αστεία πράγματα... Έτσι, αν και το Μ2000-5 ήταν εξαιρετικό ως οπλικό σύστημα, έκτοτε οι Γάλλοι άφησαν το F-16 V και το Gripen NG να “αλωνίζουν” στο πεδίο των μονοκινητήριων μαχητικών... Αυτά τα συζητούν και οι ίδιοι, κρίνοντας από διαδικτυακές συζητήσεις. Σαφώς και θα μπορούσαν να κάνουν πολλά στο M2000, ακριβώς όπως η LM: εφαρμογή υποσυστημάτων που αναπτύχθηκαν για τα Α/Φ 5ης γενεάς στα Α/Φ 4ης γενεάς (αν και ο εν λόγω διαχωρισμός είναι μάλλον ασαφής και εξυπηρετεί την προώθηση προϊόντων). Θα μπορούσαν να εξετάσουν την εγκατάσταση IRST ή και κάποιας μορφής του ραντάρ RBE2 AA στα -9/-5 Mk2, δεδομένου ότι διαθέτουν τον ίδιο υπολογιστή με το Rafale (πλην του Standard F1). Ακόμα, θα μπορούσαν να προτείνουν και μία πιο εξελιγμένη μορφή του κινητήρα Μ53 ή επιπρόσθετα pod ή όπλα. Ή ακόμα και εφαρμογή τεχνικών για μείωση του RCS… Η σχετικά περιορισμένη πελατεία τους όμως δεν επέτρεψε την περαιτέρω ανάπτυξη στην οικογένεια του Μ2000, εκτός εάν μας εκπλήξει η αναβάθμιση των -9 των ΗΑΕ...

Η διευκρίνιση σχετικά με τις χριστουγεννιάτικες ευχές είχε ως αφορμή μία πρόσφατη επίσκεψη σε ένα από τα “χριστουγεννιάτικα” πάρκα για παιδιά: είχε ιππότες, είχε βασιλιάδες, είχε τέρατα, μάγους, πειρατές, ακόμα και κανά δυο αγιοβασίληδες. Ό,τι νά‘ναι... Δεν είδα όμως ΠΟΥΘΕΝΑ κάτι που να παραπέμπει στον Χριστό, την γέννηση του οποίου (υποτίθεται ότι) εορτάζομεν... Η αποκορύφωση της αποχριστιανοποίησης... Γενικώς ήταν μία τραγική ημέρα, καθώς βολόδερνα ως άδικη κατάρα για πολλές ώρες πίσω από τον μικρό, ενώ το γενικότερο επίπεδο ήταν άθλιο. Ο μικρός βέβαια κι ένα άλλο παιδάκι που ήταν μαζί ευχαριστήθηκαν τα παιχνίδια, το λούνα παρκ κλπ. Εγώ επέζησα χάρη στο site σας (ανασκόπηση εβδομάδας #152), το οποίο αποτέλεσε όαση λογικής, καθώς το διάβαζα (όρθιος, στο κινητό) ξεκλέβοντας λίγο χρόνο. Επί τη ευκαιρία λοιπόν, να σας συγχαρώ, εσάς και τους συν-σχολιαστές, για το επίπεδο της πληροφόρησης και της συζήτησης. Και να αντευχηθώ εκ νέου “Καλά Χριστούγεννα”!

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Ναι μεν αλλά:
1) Το dash-5 δεν χρειάζεται ακόμη και σήμερα και μάλλον και για αρκετά χρόνια κάποια ενίσχυση πέραν της πιστοποίησης σε αυτό νέων ίσως όπλων και ατρακτιδίων στόχευσης.
2) Σίγουρα η προσθήκη νέας κεντρικής οθόνης (όπως στο Gripen NG) ή 2 θα έκανε πολύ πιο άνετη τη δουλειά του χειριστή του.
3) Προσπαθώ να φανταστώ τι κάνει το RDY-3 στην πράξη... και ιδανικά την σύγκριση του in situ με Raven-es05 και ELM-2052
4) Το ζήτημα είναι εάν χωρά το Skyward-G ή το Pirate στο υπερτιμημένο F-16blk52/+ ώστε να κάνουμε σωστή δουλεία κάποια στιγμή σε ετούτο το Χάνι της Γραβέας..
5) Τα απάρτια που θα βγουν από τα -9...μας ενδιαφέρουν ή δεν βαριέσαι..?

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Θα δείξει με τα -9... Ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Sifis Kapassakis • 4 έτη πριν

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα! καλή και ευλογημένη χρονιά!

epam papas • 4 έτη πριν

Συμφωνώ με τα δικινητήρια. Έχω την αιρετική άποψη ότι εξαρχής το αμερικανικό αεροσκάφος που έπρεπε να έχουμε είναι το F-15 και όχι το F-16. Ναι αν το πέρναμε θα το είχαν και οι απέναντι πιθανότατα, στην ίδια αναλογία που έχουν και το F-16 με εμάς.

Αλλά που είναι η διαφορά; Εμείς έχουμε 3 προκλήσεις μεγάλης απόστασης.
1. στρατηγικό βάθος Τουρκίας, αεροπορικές βάσεις, κόμβοι επικοινωνιών κτλ με στόχους που μπορούν να πληγούν μόνο με υποστρατηγικά όπλα που είναι ακριβά και λίγα, ειδικά τώρα με την απόσυρση των Α-7
2. Κύπρος που ακόμα και με τις σύμμορφες των F-16 δεν καλύπτεται αποτελεσματικά, σε Α-Α ποτέ δεν είχε πραγματική κάλυψη
3. ΑΟΖ που στα απώτατα ανατολικά όρια έχει τις προκλήσεις της Κύπρου.

Μπήκαμε σε ένα arms race με την Τουρκία με κατηγορία μαχητικών που λόγω γεωγραφίας της δίνει το πλεονέκτημα. Και με το F-15 αντίστοιχα θα είχαν πλεονέκτημα αλλά μικρότερο. Περισσότερο καύσιμο εκείνοι, λιγότερο time on station εμείς αλλά σημασία έχει και η κατανομή των μονάδων σε high low mix. Δηλαδή θα πηγαίναμε εμείς ιδανικά σε συνδυασμό F-15/M-2000 ενώ οι απέναντι σε F-15/F-16. Να μια ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας. Τα Μ-2000 κάπου γράφηκε ότι σκόραραν απρόβλεπτα καλά εναντιον των ισραηλινών F-15.

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Νομίζω ότι το F-15 είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας για εμάς, παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματά του. Εάν είχαμε F-15, οι διαθεσιμότητες σε όλη την ΠΑ θα ήταν ακόμα πιο τραγικές, λόγω του πολύ μεγαλύτερου κόστους υποστήριξης.

Αν θυμούμαι καλα εγινε ηδη, σε επιπεδο δοκιμων ομως
Καπου υπάρχουν και φωτογραφιες

adpanos • 4 έτη πριν

Κάπου είχα διαβάσει πως η αλλαγή (προσθήκη) στην άτρακτο αλλά και το πρόσθετο βάρος (εμπροσθοβαρές) , επηρέαζε τις πτητικές του αρετές ....

Αν δεν ισχύει το παραπάνω, θεωρώ πως ο μοναδικός τρόπος να δούμε IRST σε Mirage, είναι να αποκτήσουμε πολλά μεταχειρισμένα , Ταϊβάν, ΗΑΕ, Κατάρ και μετά να πάμε σε μια συμφωνία ανάπτυξης πακέτου αναβάθμισης με όλες τις απαιτούμενες αλλαγές. GAN radar, νέοι υπολογιστές αποστολής, αναβάθμιση κινητήρων (+25% παραπάνω ώση αν θυμάμαι καλά), νέα όπλα (meteor), helmet hud, link-16 κ.λ.π.

Κάτι τέτοιο θα κόστιζε πάμπολα χρήματα και θα είχε αξία ΜΟΝΟ αν ήταν να περάσουν σε 4+ γενιά πάνω από 100-120 αεροσκάφη , υπήρχε η θετική διάθεση των Γάλλων για μεταφορά τεχνογνωσίας και η Ελλάδα προσδοκούσε την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας αυτού του τύπου - επιπέδου.

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Ας βάλει το Mafia club νέο ραντάρ για να κάνει αυτά που κάνει ήδη εδώ και 15 χρόνια το RDY-2..

Guest • 4 έτη πριν
Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Το πρώτο υπερτερεί σε όλα.
Σαφώς και 2 τύποι από διαφορετικές χώρες και δη όχι αμερική

Silent Arrow • 4 έτη πριν

....''Ολοι αυτοι που κραζουν την ηγεσια για τους 2 τυπους ειναι απλα ασχετοι....''
Μη γραφεις τετοια χρονιαρες μερες, θα στην πεσουν οι ''καθηγητες'', εχουν πολλες γνωσεις, προσεχε, μεχρι και λογαριασμους στο twitter διαθετουν.

Ivy Chris • 4 έτη πριν

Εδώ κολλάει και το σχόλιο στο twitter του blogger Tyler Rogoway από το The War Zone, του γνωστού site thedrive.com για την ανάλυση εικόνας του νέου Litening pod της Northrop Grumman.
https://twitter.com/Aviatio...
https://www.northropgrumman...
Ευτυχώς που δεν έχουμε δεσμευτεί ακόμη με Sniper pods...

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Work case: 5εκ.€ κοστίζει το G4 (1024x1024 pixel). Aν παραγγείλουμε 10τμχ πόσο θα μας κοστίσει η αναβάθμιση στο επίπεδο αυτό, των υπαρχόντων μας?

Μάγειρας • 4 έτη πριν

Εντάξει είμαστε και κάποιοι που ακολουθούμε την λεγόμενη "πατρώα" θρησκεία... Αυτό δεν νομίζω ότι μας κάνει ουτε λιγότερο ούτε περισσότερο πατριώτες.

Συγχαρητήρια για την εργασία σας!

Χρόνια πολλά σε όλους και καλές γιορτές!!!

.+- • 4 έτη πριν

Εξαιρετη σαν προσπαθεια η εργασιας σας.
Εαν ειναι δυνατο επιθημω να επιστησω την προσοχη σας σε δυο σημεια:
Μπορειτε να βελτιωσετε καπως τα γραφηματα που εμφανιζετε με τα ορια της εμβελειας των συστηματων ρανταρ/IRST;
ειστε σε θεση να δωσετε τις κινηματικες και κλιματικες παραμετρους (υψος, ταχυτητα κλπ) και το θερμικο ιχνος που υπολογισατε (που εαν δεν απατωμαι μεταβαλεται και αυτο αναλογως των κινηματικων επιδοσεων και των κλιματικων συνθηκων) τα οποια αποτελεσαν και την βαση με τις οποιες εγιναν οι μετρησεις σας;
Εχει μεγαλο ενδιαφερον εαν ειτε σε μορφη γραφηματων ειτε με απλα αριθμητικα δεδομενα μπορειτε να συγκεκρημενοποιησετε με βαση παρα πολυ εξειδεικευμενες περιπτωσεις.
Πχ
- το ευκολο σεναριο σε στυλ καλοκαιρι με ηλιοφανεια, σε υψος 20.000 ποδων, 30.000 ποδων κλπ με το ρανταρ/IRST σε look up, look on, look down. της ταξεως +/- 10.000 ποδια διαφορας υψους μεταξυ μαχητικων.
- το δυσκολο σεναριο, οπως προηγουμενως, ημερα ή νυχτα και με ασχημο καιρο (πχ βροχη) σε παραπλησια επιπεδα πτησης.

Επι την ευκαιρια ευχομαι και εγω καλα χριστουγεννα σε ολους.

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Νομίζω ότι τα ερωτήματά σας απαντώνται στην ίδια την εργασία μας, η οποία διατίθεται στον σύνδεσμο που παρέθεσα και στο αρχικό μου σχόλιο:
https://www.matec-conferenc...

Προφανώς δεν μιλάμε για αναλυτική προσέγγιση, για κάθε πιθανό συνδυασμό ύψους-ταχύτητας, αλλά για βασικά σενάρια 1 vs 1 στο ίδιο ύψος, ενώ ειδικά για το IRST οι εκτιμήσεις αναφέρονται μάλλον στην καλύτερη δυνατή περίπτωση. Παρ'όλ'αυτά, τα συμπεράσματα εκτιμώ ότι είναι ενδιαφέροντα.

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Mon ami, την BETA CAE την έχετε ακουστά στην ΠΑ? Πιστεύω πως μπορεί να βοηθήσει σε πάρα πολλά θέματα αλλά και την ομάδα σας..

Kapitsinis • 4 έτη πριν

Δεν νομίζω οτι το ρανταρ AESA το βάζουμε για την αποκάλυψη των F-35 ή stealth. Περισσότερο αξιόπιστο σε αποκάλυψη μικρών στόχων και σε παρεμβολές είναι απλά και μένουμε στις εξελίξεις.

Guest • 4 έτη πριν
Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Τα γαλλικά F1 τα αγόρασαν όλα (ή σχεδόν όλα) αμερικανικές εταιρείες...

ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ • 4 έτη πριν

Μαντεύω ότι ὁ Αίας εννοεί τα -5F.

Guest • 4 έτη πριν
Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Μιλάμε για μόνο 16 μονοθέσια. Δεν γνωρίζω εάν αξίζει κάτι πέραν της αναβάθμισης στο πρότυπο των Ινδών, καθώς οτιδήποτε άλλο θα απαιτούσε ανάπτυξη... και αυτή με τη σειρά της θα απαιτούσε κόστος και χρόνο...

Guest • 4 έτη πριν
Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Τα είπε αμέσως πριν ο Προβοκάτωρ, με δυο κουβέντες...

Ακριβώς 15 χρόνια πριν, δοκιμάζαμε το πρωτότυπο -5 στην Ανδραβίδα, στο ΚΕΑΤ, και το RDY-2 “κένταγε”... Σαν να παίζεις ηλεκτρονικό παιχνίδι: οτιδήποτε κυκλοφορούσε μπροστά του, το έπιανε και το αποκάλυπτε. Πολύ συχνά, σε αποστάσεις πέραν των προδιαγραφών του.

Μην ξεχνάμε ότι η εξαπόλυση πυραύλου γίνεται σε "καθαρό" Track While Scan (TWS Auto), μην επιτρέποντας στον αντίπαλο την παραμικρή προειδοποίηση ότι του έρχεται ένας (ή δύο) πυραυλάκια.

Τέλος, κατά την συγγραφή της εργασίας μας, κατάλαβα και την αξία της λειτουργίας Velocity Search (VS) του RDY-2: είναι μία λίγο περίεργη λειτουργία, η οποία δεν παρέχει απόσταση του στόχου, παρά μόνο διόπτευση και ταχύτητα. Τη θεωρούσα ως λειτουργία υποδεέστερη του TWS, το οποίο φυσικά παρέχει όλα τα στοιχεία. Όμως, το VS λειτουργεί σε HPRF, με υψηλή ισχύ και με τεράστιο duty cycle, που μπορεί να φτάνει και το 50% (το Mirage δεν τραβάει ζόρι από θέματα ψύξεως, χρησιμοποιεί liquid cooling για το ραντάρ), επιτρέποντας πολύ καλύτερη αποκάλυψη. Η εκτίμησή μου είναι ότι η αποκάλυψη για δεδομένο στόχο είναι σε απόσταση ελάχιστα μικρότερη από αυτήν του APG-83... Φυσικά με την προϋπόθεση ότι ο στόχος βρίσκεται σχεδόν ακριβώς μπροστά στο APG-83, όχι σε γωνία άνω των 45°, όπως είπαμε...

Συμπερασματικά, το AESA παρέχει πολλά πλεονεκτήματα, όμως δεν είναι πανάκεια. Ένα καλό μηχανικό ραντάρ κάνει τη δουλειά σχεδόν εξίσου καλά...

Silent Arrow • 4 έτη πριν

Οσο σκεφτομαι οτι δεν ασκησαμε την option για τα +3 Mirage 2000-5 και δεν αναβαθμισαμε τα υπολοιπα Mirage σε 2000-5 με πιανει θλιψη. Πολυ υποπτη η πενταετια 2005 - 2010. Το τουρκικο και αμερικανικο λομπι αλλα και πεμπτοφαλαγγιτες απο μεσα πολέμησαν λυσαλεα τα γαλλικα αεροπλανα. Ειχαν παραδοθει οι Scalp και οι πλατοφορμες εκτοξευσης (Mirage) ηταν παρκαρισμενες στη Γαλλια. Και αντι να κανουν τα αυτονοητα ως ανω, πηγαν σε μια νυκτα το ~2005 και παραγγειλαν 30 F-16 52M με απαιτηση του τοτε υπουργου εξωτερικων Μολυβιατη. Λες και δεν μπορουσαν να παραγγειλουν 20 F-16 Block 52M και να ολοκληρωσουν την αναβαθμιση των υπολοιπων Mirage 2000. Γιατι λεφτα ειχαμε. Αλλα τοτε για ολα εφταιγαν τα Mirage, τα U214 που καθε μερα εγερναν ολο και πιο πολυ, τα TOR-M1 που ηταν μιζαδορικα σαπακια και παει λεγοντας.

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Συμφωνώ με το σχόλιό σας σε πολλά σημεία, πολύ περισσότερο από ένα “vote up” αλλά δεν μπορώ να επεκταθώ δημοσίως... Για να είμαστε όμως απολύτως ορθοί, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν υπήρχε option για την αναβάθμιση όλων των Μ2000 σε -5 αλλά μόνο για 5 επιπρόσθετα Μ2000. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι τα Advanced ήταν μία από τις καλύτερες αγορές που έχουμε κάνει, ακόμα κι αν την ξεκίνησε ο Π. Μολυβιάτης... Γενικώς, και οι δύο μονές ΡΧ είχαν κενά που κάλυψαν εκ των υστέρων οι άλλες δύο ΡΧ...

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Πως τα λέτε, πως τα λέτε..

Μάγειρας • 4 έτη πριν

Το θέμα είναι μην συμβεί το ίδιο με τις φρεγάτες...

ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ • 4 έτη πριν

Σίγουρα τη ΡΧ-IV την ξεκίνησε ὁ Μολυβιάτης;
Ὁ τότε Α/ΓΕΑ πάντως,την απόφαση του ΚΥΣΕΑ 19/7/2005,την έμαθε από τα δελτία ειδήσεων.

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Η εντύπωσή μου είναι ότι τα Advanced ήταν εισήγηση του Π. Μολυβιάτη, ο οποίος έσπευσε στην εν λόγω προμήθεια, έχοντας πληροφορηθεί ότι κάποια χώρα (νομίζω το Πακιστάν) ακύρωσε την παραγγελία της, με σκοπό να “καλύψει το κενό” διευκολύνοντας την Lockheed να κρατήσει την γραμμή παραγωγής των F-16 ανοικτή, εξυπηρετώντας τον Θάμνο (Bush) στην επανεκλογή του και προσδοκώντας στην εύνοιά του για τα εθνικά μας θέματα... Δυστυχώς, η “εύνοια” πήγε τελικά λίγο βορειότερα, στα Σκόπια, καθώς αμέσως μετά την επανεκλογή του (στην οποία τον στήριξαν οι Ελληνοαμερικανοί), ο Θάμνος αναγνώρισε τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία... Αυτά τα λέω με επιφύλαξη και θα επιθυμούσα μια επιβεβαίωση ή διάψευση από όποιον γνωρίζει καλύτερα.

Anyway, όπως είπα η εν λόγω προμήθεια ήταν ένα από τα καλύτερα προγράμματα της ΠΑ, καλύπτοντας και κενά της ΡΧΙΙΙ, ενώ έμαθε εκ νέου στους Ιπταμένους των F-16 τη σημασία του συστήματος αυτοπροστασίας...

ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ • 4 έτη πριν

Καλά Χριστούγεννα σε όλους.
@Konstantinos Zikidis & Silent Arrow

Δέν ξέρω ἂν έχει νόημα αυτή ἡ συζήτηση,επειδή προέρχεται από το Ψιθυριστάν.
Ὡστόσο,εκεί στο μυθικό βασίλειο,ακούστηκε ότι ήταν άλλοι που επέβαλαν (έστω μέσω Μολυβιάτη) την ΡΧ-IV.
Ἂς πούμε ότι πρόκειτο για ένα από εκείνα τα «ντήλ» που γίνονται κάτω από το τραπέζι μεταξύ πολιτικών.
Ἡ αίσθηση τότε,πάντως,ήταν ότι θάφτηκε το Eurofighter για χάρη ενός μπαλώματος,στην μορφή του F-16,και σε αριθμούς που ήταν το μισό των 60 προβλεπομένων EF-2000,και το ένα τρίτο των 60+30 μαζί με την προαίρεση.
Ἡ ανωριμότητα του EF-2000 δέν μας ήταν ακριβώς γνωστή τότε,αλλά ἡ αίσθηση ήταν ότι ώδινεν όρος και έτεκεν μύν.
Αργώτερα το θέμα τέθηκε υπό νέο φώς,αλλά ἡ πρεμούρα για F-16 δέν κρυβόταν,αντιθέτως οἱ επιεικώς κατινίστικες δικαιολογίες επέτειναν την καχυποψία,όπως «διαπιστώσαμε παράθυρο ευκαιρίας για την παραγγελία F-16»,ενώ ήταν γνωστό ότι ἡ LM αναζητούσε παραγγελίες.
Τελικά,τόσο διαχειριστικώς,όσο και με την εκ των υστέρων γνώση,το μεγαλύτερο πρόβλημα της PX-IV ήταν ότι ...δέν συνέπεσε με την PX-III,και δέν ξέφυγε τελείως από το ἑλληνικό έθιμο της σαλαμοποιήσεως : χώρια τα όπλα,χώρια τα Σ/Α,και μία προαίρεση για +10 τεμάχια που θυσιάστηκε άδοξα.
Ἂς το κάναμε τουλάχιστον όπως οἱ Πολωνοί.

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Η ΡΧ IV περιελάμβανε το Σ/Α (εξ ου και το σχόλιο επ' αυτού)... εν αντιθέσει με την ΡΧ ΙΙΙ, η οποία δεν περιελάμβανε ούτε και τον κινητήρα... (αυτά για όσους ισχυρίζονται ότι το F-16 ήταν φθηνότερο, συγκρίνοντας ελαφρά τη καρδία τα κόστη των συμβάσεων...).

ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ • 4 έτη πριν

Ἡ PX-IV ήταν πρόοδος για τα ἑλληνικά δεδομένα.
Δέν ήταν όμως αυτό που θα μπορούσε και έπρεπε να είναι,σε σχέση με τις πραγματικές διαπραγματευτικές μας δυνατότητες.
Κατ΄αρχήν,όταν πρόκειται για εκδούλευση στην LM,ἒ,νομίζω ότι μπορούσαμε να απαιτήσουμε γήν και ύδωρ σε αποδεσμεύσεις όπλων,πιστοποίηση όπλων (και Σ/Α σε όλον τον στόλο F-16,και όχι επιλεκτικά-αποσπασματικά,ναί για τα BLK-52M/+ADV,όχι για τα BLK-52ADV).
Όπως είπα,ἂς το κάναμε όπως οἱ Πολωνοί,που για 48 τεμάχια εξασφάλισαν ότι είχε πιστοποιηθεί για F-16 στην USAF,αντί πρώτα να υπογράφουμε,και μετά από 140 παραγγελίες να παρακαλάμε ακόμα και για υποκατάστατα των όπλων που έπαιρναν οἱ Πολωνοί.

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Και που το περιελάμβανε..σάμπως αποδίδει..?

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Ναι, μην ανησυχείτε....

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

5/5

Guest • 4 έτη πριν
ΑΧΕΡΩΝ ΣΤΥΜΦΑΛΙΟΣ • 4 έτη πριν

Όπου ΑτΩ είναι τα αντισταθμιστικά;

Silent Arrow • 4 έτη πριν

Απο οτι θυμαμαι ο Μολυβιατης απαιτησε 30+10 F-16 απο την Αμερικη το 2005 στο πρωτο (?) ταξιδι του στις USA, απλα πηραν τηλεφωνο τον ΓΕΕΘΑ αν εχει προβλημα και αυτος ειπε αιφνιδιασμενος εννοειται πως οχι, εγινε ενα γρηγορο ΚΥΣΕΑ και εκλεισε η συμφωνια. Ο Μολυβιατης δεν εμεινε πολυ Υπουγργος Εξωτερικων, αντικατασταθηκε γρηγορα λογω ηλικιας. Θυμαμαι ημουν πολυ χαρουμενος με την αγορα τοτε των 30 F-16 52M που ερχονταν να προστεθουν στα 60 F16 Block 52+ & 15 Mirage 2000-5. Που να ηξερα ομως οτι θα απαξιωνονταν τα Mirage 2000 στην πορεια....

Guest • 4 έτη πριν
Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Βεβαίως και ένα μηχανικό ραντάρ δίνει αυξημένο RCS και είναι επιρρεπές σε βλάβες. Σαφώς και ένα ραντάρ AESA έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως έχω αναλύσει σε προηγούμενα σχόλια και εργασίες. Όμως, δεν είναι οπωσδήποτε πανάκεια ή υπερόπλο. Ενίοτε έχει περιορισμούς, όπως προκύπτει από την εργασία μας. Σε κάθε περίπτωση, το ραντάρ ενός μαχητικού δεν υποκαθιστά τα ραντάρ επιτήρησης. Γι' αυτό και θα πρέπει, πέραν της αναβάθμισης των F-16, να ξεκινήσει και ανάλογη αναβάθμιση της αεράμυνας.

Μάγειρας • 4 έτη πριν

Κύριε Ζηκίδη τα ραντάρ των φρεγατών (και δη το SEAFIRE-500) θεωρείτε ότι συμβάλλουν στο σύστημα αεράμυνας ώστε με μια έτσι κι αλλιώς αναγκαστική προμήθεια (νέες φρεγάτες) να καλύψουμε κι άλλες ανάγκες των ΕΔ?

Konstantinos Zikidis • 4 έτη πριν

Το εν λόγω ραντάρ φαίνεται να διαθέτει σημαντικές επιδόσεις αποκάλυψης στόχων. Όμως, τα πολεμικά πλοία συνήθως αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα ραντάρ τους, ώστε να μην εκτίθενται. Η ευθύνη της αεράμυνας, τουλάχιστον όσον αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση, παραμένει στην ΠΑ. Δεν θα πρέπει να αναμένουμε από ένα πολεμικό πλοίο (που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε) να καλύψει κενά του ΣΑΕ.

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Όταν θα είναι σε λειτουργία, ναι, συμπληρωματικά.

Προβοκάτωρ • 4 έτη πριν

Χονδρικά, 25 καμηλοπαρδάλεις θέλουν 400εκ.€