Disqus kon niet worden geladen. Als je een moderator bent, raadpleeg dan onze probleemoplossingsgids.

Rixje P. • 10 jaren geleden

Jammer dat je columns hier stoppen. Onmacht kan depressief maken, dus misschien hierna de positieve kant van het wezen MENS?  Wel bedankt.
Rix

Marsaquais • 10 jaren geleden

Het is maar goed dat Luyendijk niet een figuur is een boek van Clancy, Baldacci of vergelijkbaar. Dan zouden we nu afscheid moeten nemen.
Jaren geleden verscheen een boek, waarin een Amerikaanse bioloog enkele scenario's "(virus, algemene vergiftiging, dergelijke dingen dus) schetste waarop de bekende wereld tot staan zou kunnen komen (ik zeg het voorzichtig). Aan deze mogelijkheid hadden ze toen nooit gedacht, maar hij trok ook toen al de conclusie dat er geen leven wezen bestaat met zo veel verlangen naar zelfdestructie dan de mens. "C'est la vie, zoals mijn buren zeggen, maar de man die dat heeft bedacht, was dus een van de naïevelingen, zoals nu blijkt. Het lijkt me nuttig eens te onderzoeken, op welke terreinen nog meer dreiging voor ons voortbestaan te vinden is. Politiek misschien? Hoewel, nuttig? Het is toch onomkeerbaar, dus het is beter de kerken te herbouwen.

Vragevuur • 10 jaren geleden

Wie in dit verhaal verlangt er naar zelfdestructie? Er is een individueel verlangen naar zelfverrijking. En wellicht brengt dat -door het collectieve gedrag- op termijn destructie van bepaalde systemen met zich mee. Maar wie verlangt er precies naar zelfdestructie?

RobvdS • 10 jaren geleden

 Niemand verlangt naar zelfdestructie, maar als je als samenleving eeuwenlang leeft zonder de fundamenten van het bestaan te respecteren, komt de klap onvermijdelijk. De enige oplossing is dus terug naar de essentie van het leven, en dat is leven in overeenstemmen met de wetten van de natuur, dwz in harmonie en vrede zonder ego-isme. Love thy nabour as thyself.

Nelly Toetenel-Heggers • 10 jaren geleden

Ja; zodat mensen leren nadenken over goed en kwaad en het eerlijk verdeeld blijft in deze wereld.

Roel v. R. • 10 jaren geleden

TM = Transcendente Meditatie = de oplossing

Pjotr • 10 jaren geleden

Nogal naïef, vind je niet? Ow we rijden op een muur af, nou dan heeft remmen geen nut en houden we onze handen maar voor onze ogen. Dan is het in elk geval nog even leuk in mijn wereld.

eetee • 10 jaren geleden

Zo lijkt het al Pjotr.

eetee • 10 jaren geleden

We rijden niet op een muur af. We gaan de niet goede kant op. Meditatie is een andere richting.
En dat kunnen we wel gebruiken m.i.

RobvdS • 10 jaren geleden

 Leg eens uit Roel. Hoe bedoel je dat?

Rikolino • 10 jaren geleden

Van mensen uit de city, het is 100% waar. Everybody knows... En alle geld is veilig naar Noorwegen. 

Blijf schrijven, misschien voedsel en pesticiden lobby next!? 

RonRosser • 10 jaren geleden

Ondertussen probeert de politieke elite, lekker bijgepraat door allerhande lobbyclubs en zelf nu ook denkend in termen als "economy of scale", de democratie steeds verder af te breken.  Stem de volgende keer dus niet op die zo lekker participerende politieke partijen die dit de afgelopen 20 jaar hebben laten gebeuren, maar op de partijen die zich zogenaamd "niet-constructief" opstellen maar wel een andere kant op willen dan waar de heilloze weg waarop we ons nu bevinden heen leidt...

robert • 10 jaren geleden

Joris, dankjewel voor je inzet en boeiende columns. Zoals bij zoveel onderwerpen is ook hier; hoe meer je te weten komt hoe meer je beseft dat je bijna niets weet.
In een van je columns schrijf je dat betrokkenen bij het Lehman faillissement alleen een oplossing zien in een cultuuromslag. Hoe? Dat wordt denk ik pas duidelijk als het systeem werkelijk in elkaar is gestort, niet eerder.
Nogmaals dank! En ik kijk al uit naar je nieuwe onderwerp.

Saint_Dasius • 10 jaren geleden

Too Big To Fail, het geldt helaas niet alleen voor de financiele wereld. Door de steeds grotere afhankelijkheid van technologie verliezen we ons vermogen tot zelfredzaamheid. Overheden doen vrolijk mee aan die betutteling en begrijpen niets van de moderne samenleving.

Er spelen zoveel factoren mee, die zo gecompliceerd met elkaar verweven zijn dat we een obsessieve drang hebben om dingen te controleren, ons niet realiserende dat we daardoor de controle alleen maar meer verliezen. Er is overpopulatie, onverantwoorde overconsumptie en weinig realiteitsbesef. Dit geldt voor alle pseudo-intellectuelen met hun meninkjes. Het is echter onmogelijk om alle ruis weg te filteren. Er worden problemen gecreeerd uit het niets om maar 'deskundig' over te komen. Het is waanzin.

Ik zit weliswaar buiten de City (in een ander Europees land dan Nederland) maar wel bij een zogenaamd topbedrijf in de Financiele wereld, het is interessant om alles van dichtbij mee te maken maar tegelijkertijd ook verontrustend. Er is over-regulering (de welbekende drang om te controleren) en de financiele instellingen doen alles wat binnen hun macht ligt om de regels te omzeilen.

De decadentie viert hoogtij, het realisme is ver te zoeken, men heeft geen flauw idee over wat er speelt onder, even bewust bot gezegd, het gepeupel. Logisch door geredeneert en op de lange termijn is het gewoon onmogelijk dat het systeem niet in elkaar klapt. Hoe lang dat duurt is moeilijk te zeggen. Wel is zeker dat 2008/2009 niets zal blijken te zijn vergeleken met wat er komen gaat. Toen had het verlies genomen moeten worden en het systeem stabieler in elkaar gezet moet worden, de industrie kreeg echt nog een paar goedkope kredietlijntjes om op te snuiven, dat zal duurkoop blijken.

Ik ben absoluut geen doemdenker, ik hoop uiteraard ook niet dat het gebeurd maar het systeem is simpelweg te fragiel en te ingewikkeld . Dat gepaard met de immense arrogantie van grootste spelers is er een niet verwaarlozen waarschijnlijkheid dat Luyendijk terecht hier op wijst.

Het heeft weinig met voorspellingen te maken, er zijn gewoon te veel onzekerheden en teveel belangen om er vanuit te gaan dat het systeem verandert zonder dat het eerst in elkaar klapt. Onze constante en compulsieve drang naar groei en vooruitgang zal onze ondergang worden, groei en vooruitgang kan ook in de breedte van een samenleving maar dat lijken mensen zich niet te beseffen. We realiseren ons niet hoe goed we het hebben in het westen (met name west-Europa, niet de VS) en hoe marginaal onze problemen zijn, ook de het financiele systeem produceert een kunstmatig probleem dat catastrofaal kan blijken te zijn.

Nogmaals, ik ben geen doemdenker maar ik wil graag ooit kinderen, kinderen die in een stabiele wereld opgroeien, het scenario voor iets anders is mij momenteel te waarschijnlijk om er zonder scrupules aan te beginnen. Gelukkig ben ik nog jong...

Bart van der Veere • 10 jaren geleden

.... geredeneerd .... Voltooid deelwoord. 

Harry53 • 10 jaren geleden

Intrigerende reactie. Taalpuristen leggen je na een spellingvergissing nog graag de onderliggende regel uit. Alsof de meeste fouten op gebrek aan kennis terug te voeren zijn. In het onderwijs gaan we (taal)slordigheid te lijf met steeds meer grammaticalessen die steeds meer allergie voor taal oproepen en dien ten gevolge steeds meer 'taalslorigheid' oproepen. Het belangrijkste: als je de taal centraal stelt, dan maak je de inhoud marginaal. En daarmee de aandacht voor de meer dan voortreffelijke analyses van Luyendijk. En dan over Arendt: een a-moreel systeem wordt niet per se bemenstd met amorele menssen, maar het heeft wel degeleik  amorele aanjagers nodig. Luijedijk beschrijft Morgan als een bedrijf waar de medewerkers bewust en amoreel omgaan met de onnoselen die ze manipuleren. Niet alleen afdoen met het systeem maar ook de Adolf Hitlers er in benoemen. En ze vooral geen lintje geven bij hun afscheit..

Saint_Dasius • 10 jaren geleden

 U heeft gelijk. Vergeef me dat ik het niet nog een keer heb gelezen na het plaatsen.

Van Oorschot • 10 jaren geleden

"De City" (met hoofdletter) refereert niet aan een financieel centrum, maar aan de "City of London", wat tegenwoordig óók het financiële centrum van Londen is. 
Je kunt niet bij een financieel centrum in een willekeurig andere stad "de City" als synoniem gebruiken.

Saint_Dasius • 10 jaren geleden

P.s. Ook ik ben je dankbaar. Ik heb je met veel interesse en plezier gevolgd. Hier en bij The Guardian. Succes verder!

edjansen • 10 jaren geleden

Als de financieel-economische wereld zo globaal is geworden, dan is misschien de enige oplossing dat de regering dat ook gaat worden.
Wereld-regering dus, voor sommigen (velen?) een vies woord; gelijk aan bedilzucht, communisme en zo meer..
Maar hoe moeten we ons anders teweer stellen tegen wereldwijd opererende banken en andere multinationals, die landen tegen elkaar uit kunnen spelen, lijden aan gebrek aan toezicht, en zodoende veel te veel macht hebben en een groot risico vormen?

Of gaan we ons weer terugtrekken achter de eigen grenzen, dat is toch ondenkbaar?
In ieder geval, er moet iets gebeuren, verdere integratie lijkt me onontkoombaar, te beginnen (voor ons) in Europa, en tegelijkertijd zou de VN belangrijker moeten worden..

Titus1969 • 10 jaren geleden

laten we beginnen met 1 politiek Europa...

Harry53 • 10 jaren geleden

Emergentie is een verschijnsel waarbij  systemen tevoorschijn komen uit (in dit geval:) mensen om vervolgens met die mensen op de loop te gaan. Systemen manipuleren de kenmerken van hun bouwstenen (mensen dus) voor hun eigen doel. Uit die systemen kunnen ook weer metasystemen emergeren die met de systemen op de loop gaan. In de financiele wereld is dat heel duidelijk te beschrijven. Hoe meer emergentielagen hoe groter de vervreemding bij het enige wat concreet is: de mens. De mens die de basis is van dit alles en door de systemen getraind wordt om de beschouwen en te denken vanuit hun doelen. De emergentie van Europa leidde noodzakelijkerwijs tot het van de mens vervreemde neo-liberalisme en van lokale regeringen die zich primair als beheerder van een economische zone beschouwen. Het zal een D'66-er een worst zijn wie er in Nederland woont en wie er werkloos is als de economische getallen maar kloppen. Ook al is die economie gebaseerd op werkgelegenheid in arme landen of in bedrijven die op dat niveau loon betalen en shareholdervalue in de hoofdkantoren op de Zuid-as. De vervreemding wordt dus optimaal als we ook de politiek gaan mondialiseren. De haute finance (hoogste emergentielaag) heeft helemaal gewonnen als de slachtoffers om sterkere daders gaan roepen. Een typisch verschijnsel bij emergentie. Europa als religie.

RNdeHeer • 10 jaren geleden

Wat mij opvalt in de hele discussies over financiele crisises dat nooit het monopolie van een fiat-valuta aan de kaak wordt gesteld. Met complementaire geld eenheden zoals Wellness points, een trade reference currency en C3 netwerken is het geld landschap gediviseerder en daardoor stabieler.

Wellness points stimuleren de bevolking om gezond te blijven. Men wordt beloond als men gezond leeft. Als je minder een beroep doet op de zorg kosten, krijg je hiervoor een korting op je verzekeringskosten. Een andere manier is om als jongere zorg te verlenen welke worden betaald in wellness points. Deze kun je vervolgens zelf op je oude dag weer gebruiken.

Een trade referency currency is een eenheid welke bestaat uit een mandje grondstoffen. Deze B2B complementaire munt heeft een opslagkosten een hierdoor een negatieve rente. Dit heeft als voordeel dat het snel wordt uitgegeven omdat oppotten geld kost. Veel bedrijfven hedgen (verzekeren) hun valuta's wat veel geld kost. Een trade referency currency speelt in op dit hiaat.

Een C3 netwerk is een B2B complementaire munt waarbij facturen worden verzekerd. Het bedrag van de openstaande factuur is direct beschikbaar in een ruil munt eenheid. Urugauyaanse bedrijven kunnen hiermee bijvoorbeeld belasting betalen.

Bernard Lieteaur heeft hier een mooi boek over geschreven: Geld en Duurzaamheid. M.a.w. de oplossingen zijn er wel. Ze moeten wel opgepakt worden. De journalistiek en media heeft hier mijns inziens een aanzienlijke rol in.

Titus1969 • 10 jaren geleden

is dat niet ''klein bier"" in vergelijking met de triljarden aan dollars/euros?

RNdeHeer • 10 jaren geleden

 Dat hangt af van het aantal deelnemers en het perspectief van hoe de traditionele economie zich zelf ziet . Zorgkosten bestaan naar mijn ruwe schatting wel uit 20% van het  overheidsbudget.  Als deze zijn terug te  dringen door een beloon systeem, kan in potentie de staatsschuld dalen. Immers een gezondere bevolking doet naar verhouding minder een beroep op het zorg budget

98% van het geld in de economie is speculatief. Als dan een grondstoffen munt wordt opgetuigd; een trade referency currency welke gebasseerd is op de 2% reeele economie, is dat mijns inziens geen klein bier.

Kijfman • 10 jaren geleden

Gezond leven... hoe doe je dat? Mij dunkt is het zwaar ongezond mensen onder sjablonen te willen drukken. 

Guest • 10 jaren geleden

Duurzaamheid ja, in een duurzaam veranderde houding tegenover andere  statuswaarden en statussymbolen die wat mij betreft aan verandering toe zijn.

Nu is sociaal ondernemen en duurzaamheid weer hip. Maar het blijft allemaal ondernemen.

Dus niet: hip, jong en snel verschrikkelijk rijk dankzij.....de nieuwe status.

We zijn allemaal jonger geweest en dan ben je gewoon niet bezig met bepaalde dingen waar je juist wel mee bezig zou moeten zijn.

Voor sommigen houdt het leven slechts/alles in: Dikke auto, veel feesten, veel vreten. Direct plezier willen ervaren.

Ouderen hebben dit minder. Er is behoefte aan een ander soort verbondenheid.

Als de mentaliteit niet verandert, verandert er nix en drijft een steeds grotere groep mensen de prut in.

En dat betekent nogal wat (voorbeelden te over in Griekenland, Spanje, Portugal).

Sociale onveiligheid, algemeen toenemende werkloosheid, verloedering van wijken met alle gevolgen, minder nadruk op mensenrechten (Amnesty National?), minder zorg (slechter voedsel, pijn lijden en verrekken), een toenemende eenzaamheid, sippe koppen.

Kijk al dat sociaal ondernemen gebeurt vanuit een kleine groep die bepaalt wie er wel en wie er niet bij mag. Als het maar schuift.

Ik hoef de jaren Vijftig niet terug met de overdreven sociale controle en onderdrukking maar het kan bovenin wel een tandje minder.

Een tandje minder voor die grote machtige groep en we hebben het allemaal naar ons zin. Of is dat Eutopia?

Consument of Producent? I Robot? Socialobesitas? Liever niet.

rabrab • 10 jaren geleden

And now on to the world of Climate Change, where the disaster is still pending! 

Harry53 • 10 jaren geleden

Remarkable.
No knowledge of the Dutch language and still a reaction that in some way
relates to this topic. I understand that Climate Change is your favourite topic.
And that a lack of knowledge of our language is no withdrawal for reacting. So
if you come across articles with Klimaat Verandering in the heading it is
probably more appropriate to say anything on this subject. Most Dutch people
understand English and a relation to the content of the subject matter is not necessary
in our internet forums. As I showed in prior reactions.

Guest • 10 jaren geleden

Stonecoledutch?

Guest • 10 jaren geleden

Het paradoxale is dat de vernietiging van x altijd de geboorte betekent van y. In dit geval: De enorme hoeveelheid geld die 'boven de markt' heen en weer klotst; die van hand tot hand gaat en waaruit de druppels die neervallen op de enkeling leiden tot individuele rijkdom; díe enorme geldwolk moet juist worden vernietigd om als aarde in rustiger vaarwater te komen.

En wel hierom (hou je erbuiten Cock!):
- Geld is gestold vertrouwen in de beschikbaarheid van energie;
- De hoeveelheid energie is eindig;
- Naarmate er meer geld rondwaart in de geldwolk ontstaat het gevaar van een wolkbreuk: dan onstaat er gierende inflatie (steeds meer geld is nodig voor dezelfde hoeveelheid energie of arbeid).

Een crisis zoals heden is als een wolkbreuk boven zee: gigantische hoeveelheden geld verdwijnen (ik verloor ruim 200k in Lehman producten) in zee.

Daarmee ontstaan weer behoedzaamheid en spaarzaamheid. De waarmakers en bewakers (de bureaucraten) krijgen meer macht; de belovers en manipulators (de charismatici) worden nu gewantrouwd. En het geld behoudt zijn waarde. 

Tot de volgende ronde. Want er zijn maar twee rotsen: Scylla (de dwangbuiseconomie) en Charybdis (de kettingbriefeconomie). Tegen de gevolgen van de eerste liep de Sovjet-Unie te pletter. Daar groeien nu weer democratieën (onbeholpen maar toch). De tweede rots hebben wij geschampt maar dat is door onze economieën al zo vaak gebeurd... We zijn er nooit tegen te pletter gevaren en dat kan in feite ook niet. Het is de tweede paradox: juist door de afwezigheid van checks and balances door de mens wordt de vitaliteit van de soort gegarandeerd.

Dus Joris en anderen: Er is geen einde, er is slechts transformatie met fortuin voor de een en ellende voor de ander. Helaas leert de geschiedenis dat fortuin slechts voor enkelen en ellende voor heel véél anderen komt.

Dat is nu eenmaal het lot van de lemming.

hoekie • 10 jaren geleden

Ben positief over die crisis. Het is een mentale ziekte waar je je bewust van moet worden, Een ziekte als socio- en psychopathie. Kets de Vries weet er alles van. Bedankt Joris.

eetee • 10 jaren geleden

Ook m.i. zit het in het hoofd. Maar we zien het niet ( goed) genoeg, nog!

~REY • 10 jaren geleden

Er dient maar 1 ding te gebeuren , het gehele systeem dient te vallen .
En met alles waar het mee verweven is .

De nieuwe economie zal op geheel nieuwe wijze tot uiting komen .
Maar nooit meer grote MEGA banken , die de mensen tot SLAAF hebben gemaakt .
Lees hier het verhaal van Karen Hudes .
" How The Global Elite Rule The World".

http://southweb.org/lifewis...

U CAN FOOL US FOR A WHILE ...................

Guest • 10 jaren geleden

Rutte praat in Stonecoledutch. Ik versta hem nooit.
Niet iedereen verstaat goed Nederlands daarom blijf ik lezen....en Joris Luyendijk.... maar schrijven, maar brengt het lezen en het schrijven NU echt De Grote Verandering of de Grote Bewustwording dat er een Tijdperk is afgesloten?

De grote groep werkt nu samen onder kleinere groepjes en labeltjes. Een beetje het Hünke-mol(ler)-effect. Boven en onder en ernaast, schuin marcheren het behoort allemaal tot de mogelijkheden van Jouw Big Brother Family. Via-via-via Linked-In en via-via-via Twitter met bijlagen. Drie-dimensionaal weergegeven overigens mooi om te zien.

Een soort nieuw Geneanet(werken). De stamboom leidt toch iedere keer weer naar een paar families.

Niemand wil een vakantie missen, niemand wil in een iets kleiner huis gaan wonen en niemand wil delen als het/hij/zij er niet zelf beter van wordt. Het Infrastructurele Netwerken van een kleine groep.

DutchStoneCole-Nederlands of mag je dat nou ook weer niet opschrijven?

Note: voor de lezer.
Neem dit vooral niet te persoonlijk of te sociaal op.

loudepalingboer • 10 jaren geleden

 Joris bedankt!Ik hoop niet,dat ik je met veel gevoel geschreven stukken al te lang zal moeten missen.Er zijn nog zat kleine en grote haaien rondom.En wat de haute finance betreft:Breaking bad!

John Burger • 10 jaren geleden

Joris, ik heb ze niet allemaal gelezen, maar erg gewaardeerd. Heb je op enig moment reacties gevraagd van Nederlandse politici of bewindslieden?
Met dit enorme 'body of evidence' moet toch impact te organiseren zijn?

JoopArends • 10 jaren geleden

Blijkbaar kan het zo weer gebeuren, deze 'zoete verrassing in Luyendijk proza': ik dacht dat hij met 'Er is geen markt voor water' al met zijn column over het leven in de Londense financiële wereld gestopt was. Een verlies voor het NRC, tenzij hij daar bijdragen blijft leveren. Ik las die altijd met plezier en grote bewondering voor zijn inzicht en zijn durf om de zaken bij de naam te noemen.

Guest • 10 jaren geleden

Het bijzondere aan deze man is dat hij twee kanten van iets heel ingewikkelds kan begrijpen, maar het ook nog zo kan opschrijven dat wij het begrijpen.

Wat ik er van heb geleerd is hoe de mens wordt gemanipuleerd en gestuurd. Er is wel sprake van een zekere maakbaarheid maar die komt niet van het individu zelf.

Zij (op de beurs) maar ook wij zijn in feite een product van bedrijven.

Wabe Adema • 10 jaren geleden

Ook in Europa zijn we druk bezig om de hele financiele  sector te laten ontploffen vanwege de invoering van de banale euro.  Geen burger die er voordeel van heeft gehad en Draghi en Verhofstad maar schreeuwen dat die munt een grote zegen is.  Maar zoals U citeerde. Je kunt niet de hele tijd alle mensen bedonderen.

Maurice73 • 10 jaren geleden

Heeft u de documentaire "Het Duitse alternatief" in Tegenlicht gezien? Indien nee, dan hier de link: http://www.youtube.com/watc...

Guest • 10 jaren geleden

Het uur U of... het is aan U of je mensen wilt bedonderen.

~REY • 10 jaren geleden

#SHUTDOWN THE SYSTEM OF SLAVERY

Guest • 10 jaren geleden

U bedoelt? het spectrum van uitbuiter tot slaaf. Dat is erg breed. Soms wordt de slaaf zelf de uitbuiter. Een systeem is enkel (het Individu) of meervoudig (het inDIVIDU en de ander). Het is dynamisch door de interactie, het ontbreken aan interactie of afsluiten van interactie.

Shutdown.

Joe__A • 10 jaren geleden

Het gaat door omdat ze er mee weg komen. Overval een bank en je krijgt 10 jaar, breng de wereldeconomie om zeep en je krijgt een vette bonus.
Men wordt niet opgeborgen of tegen een muur gezet dus er is geen 'incentive' om het niet meer te doen. En al die lui die zoveel geld gemaakt hebben en 'overnight grew a conscience': lever al dat geld wat je gemaakt hebt dan maar in of geef het weg.

Guest • 10 jaren geleden

Nou het wordt wel weggegeven hoor. De Paaldansindustrie doet het thans heel goed.

Valentino_Roughneck • 10 jaren geleden

"Geld gemaakt hebben" Een leuke Engelse constructie, of gewoon kloppend Nederlands: ze hebben het bijgedrukt!

Als ik het artikel goed begrijp is er geen "ze" ; de grenzen tussen daders en slachtoffers vervagen. De financiële wereld zou zelf niet meer begrijpen wat ze heeft gecreëerd.
 Als ik het goed begrijp is de verwachting dat ons papiergeld weldra kan dienen als behang, toiletpapier of onderzetter. 

YasmijnF • 10 jaren geleden

Mooie afsluiter Joris!

Dank voor de mooie stukken. Vaak en veel tot nadenken gezet. Heb alles hier en bij The Guardian met veel plezier gelezen.

Wat wordt je volgende project?

Succes!

Yasmijn F.

CountMachina • 10 jaren geleden

Deprimerende rotzooi? Just because of bad banks? What about the millions, worldwide, that are escaping poverty and sickness? Maybe you are'nt nuttiging enough beer, nacho's and weed to fight your depression?

eetee • 10 jaren geleden

You are funny! Beer , weed etc... is not good to fight a depression. I Am glad you are not my doctor.