Vi klarte ikke laste inn Disqus. Hvis du er en moderator, se vår feilsøkingsguide.

João Luís Lobo • 1 år siden

Som mannen til en som har lidet i 12 år med sykdommen, forstår jeg deg veldig godt og er helt enig i alt du beskriver og mener. Takk for innlegget.

Elisabeth Johnsen • 1 år siden

Sier som sist takk til deg for at du gir oss en stemme, og føyer til at jeg blåser i din identitet; for meg er det du ytrer her like viktig som din faglighet (selv om den helt klart bidrar til å øke troverdigheten generelt).
Jeg ønsker å komme med et innspill til dette med aktivitet før, etter og under sykdomsfrembruddet. "Hvor aktiv er, var, føler du at du er". Det spørsmålet er stillt igjen og igjen. Jeg nekter i dag å svare på akkurat dette. For det stilles ikke noe mål for hva man skal sammenligne aktiviteten som med. Andre mennesker? Seg selv som frisk? Seg selv som antatt "frisk", for hva vet man om hva man KUNNE ha klart til et gitt tidspunkt. Det er i det hele tatt et så søkt og ullent spørsmål at det for meg synes horribelt å legges vekt på ift hva man kan, ikke kan eller skulle kunnet ift et ikke definerbart parameter. Det viktige er hva du klarer og hva du ikke klarer, og at DET blir respektert

Gleder meg til du våger å stå frem og mener og tror at det kan hjelpe vår sak. Ta vare på deg selv og dine.

Elisabeth

Anne Ragnhild Lossius • 1 år siden

Det er ikke vanskelig å forstå, og leit, at debattene om ME er så belastende at viktige stemmer står i fare for å ikke bli hørt. Dette intervjuet er derfor en god løsning! Enn så lenge.

I et forsøk på å ikke ha slagside, kanskje, er flere fagpersoner også intervjuet. Noen av dem bidrar, etter min mening, til de forhold som har gjort debattene om ME så ekstremt utrivelige:

Elin B. Strand og Ingrid B. Helland synes tydeligvis det er viktig her å fremheve at mange ME-pasienter (i likhet med svært mange friske personer) hadde et aktivt liv på flere områder før de ble syke, og at traumatiske opplevelser av ulike slag kan gjøre mennesker sårbare for å utvikle både psykiske og somatiske sykdommer. Begge deler kan være sant. Det er likevel vanskelig å forstå grunnen til at en del fagpersoner, og andre, igjen og igjen, som en repetisjon uten ende, løfter fram dette, som om det var et slags argument mot medisinsk behandling. Uansett hva som har vært medvirkende i utviklingen av sykdom, hva som er forhistorien, må sykdommen behandles relevant. Muligheten for at psykososiale faktorer kan ha vært medvirkende i større eller mindre grad i sykdomsutbrudd, er ikke det samme som at sykdommen kan behandles kun med psykologiske tilnærminger. Vi har nok erfaring med at slik er det ikke. Vi er tutet ørene fulle om påståtte psykososiale sammenhenger og psykosomatikk i altfor lang tid. Det er ikke dette som mangler. For all del, bruk det i adekvat forebyggende arbeid. Men fagfolk, for dem som er syke, hold fokus på å utvikle nyttige tiltak og effektiv behandling!

Grete Linerud • 1 år siden

Veldig viktig refleksjon! Hvis en får lungekreft av å røyke er ikke å slutte å røyke behandling - det vil hjelpe men gjør ikke frisk. Jeg tror at hvis flest menn var rammet av sykdommen ville "hysteria"-forklaringsmodellen ikke vært aktuelt og ingen ville gitt gutter ansvar for sykdom gj. å påpeke de hadde vært for flinke. Vi trenger en opprydning rundt mytene om.ME-personligeter og om særlige trekk som såtbarhetsfaktorer. Som.NY heath dep. nylig slo fast; alle kan få ME.

Elisabeth Johnsen • 1 år siden

For ikke å snakke om hvorfor du får lungekreft ennå du aldri har tatt en sigarett. Det er vel det som er poenget med denne artikkelen: hva helsevesenet tror (fordommene) kontra faktiske (og ukjente) triggere til sykdommen.

Venke Midtlien • 1 år siden

Gutter blir ikke stemplet som «for flinke». Her brukes i stedet stempelet «for late» eller de lider av «skolevegring». Altså skal jenter og gutter ha helt motsatte personlighetstrekk som disponerer spesielt for ME? -Det henger jo ikke på greip..Sysning er et utbredt fenomen i ME-feltet.

Anne Ragnhild Lossius • 1 år siden

Nettopp.

Venke Midtlien • 1 år siden

Akkurat! Helland og Bolle Strand bekrefter jo poengene til den ME-syke psykologen her.

Øygunn Leite Kallevik • 1 år siden

Veldig bra av forskning.no. Takk!

Lilly Bergheim • 1 år siden

Her er mange av symptomene nevnt - http://www.b-vitaminmangel....

Olav Jensen • 1 år siden

Hei, Lilly. B12 er noe av det første man sjekker. Antar denne psykologen er testet for alt mulig. Det er standardprosedyre. Utrolig mange med ME har også prøvd B12, selv om de har helt normale prøver.

Har en pasient ME ser som oftest alle blodprøver helt normale ut. Hadde det vært B12-mangel som førte til symptomene ville ikke pasienten ha fått ME-diagnosen.

Venke Midtlien • 1 år siden

Det står stor respekt av Forskning.no som her gir en tydelig stemme til psykologen som tidligere fikk sin artikkel slettet. Hun forklarer godt hvorfor det er vanskelig å stå fram. Tusen, tusen takk til Forskning.no, journalisten, psykologen og Sommerfelt som bringer mer korrekt info om hvordan det er å leve med denne sykdommen og hva den gjør med folks liv. ❤️
Kompetansetjenesten er i mine øyne et kaptittel for seg selv, og ser ut til å ha endel å lære av de to andre profesjonelle her. Det burde vært motsatt, synes jeg.

Guest • 1 år siden
Guest • 1 år siden
Øygunn Leite Kallevik • 1 år siden

Kor har du det ifrå? Hadde eg visst det eg veit i dag hadde eg aldri tatt sjansen på å få for lite jod. Vi et ikkje så mykje salt at det monnar. Uansett om det er svensk. Der er det tilsett 10 gonger så mykje jod som i Norge

Venke Midtlien • 1 år siden

Før i tiden var saltet tilsatt mer jod også i Norge, man var da svært klar over at man måtte passe på at befolkningen fikk nok jod. Men dette har gått i glemmeboken for så å dukke opp igjen nå hvor jodmangel begynner å bli et problem igjen. Og jeg tror absolutt at leger bør ha mer fokus på dette. Men det betyr ikke at alle ukritisk skal ta jodtilskudd, for det kan være skadelig også å få for mye jod i seg.

Øygunn Leite Kallevik • 1 år siden

Interessant! Korleis kom du på å ta jod? Eg trur du er inne på eit spor som ikkje legane har sett så mykje på. http://altomlitt.no/index.p...

Øygunn Leite Kallevik • 1 år siden

Frontiers Press Release: Chronic fatigue syndrome possibly explained by lower levels of key thyroid hormones | 20 March 2018 | ME Association
http://www.meassociation.or...

Lilly Bergheim • 1 år siden

I bildet på innleggelsesjournalen står det bl. mye annet "putefølelse under bena" - som er et typisk B12-mangelsymptom. Har damen fått sjekket sitt B12,Folat, Ferritin, MMA og Homocystein-nivå?

Lene Lauritzen • 1 år siden

Utredning av ME er en omstendelig prosess. Det tas mengder av blodprøver for å utelukke kjente sykdommer og tilstander som kan gi like/lignende symptomer.

"På seg selv kjenner man andre" er et kjent og veldig viktig ordtak. At man selv har hatt nytte av noe betyr ikke at alle andre har nytte av det.
Det er viktig å huske på at de fleste mennesker ikke er medisinere. At man har noen plager/sykdommer selv betyr ikke at man er utdannet lege og sitter med fasiten på hva som skal hjelpe alle. Det er fint å dele sine erfaringer, men det er ikke slik at "one size fits all". Forskjellige sykdommer og tilstander krever forskjellig behandling. Og når det gjelder ME så finnes det ingen behandling. Så enkelt er det, dessverre. Noe kan hjelpe noen, men det hjelper ikke alle.

Øking av B-vitamin-, folat- og jernnivåer gjør ingen friske av ME. For de som har lave nivåer vil det sannsynligvis gi en bedring på lik linje med friske mennesker. Men det er ikke nok til å kurere sykdommen eller hold den i sjakk, for det er ikke dette som gjør folk syke.

Grete Nilsen • 1 år siden

Det vil nok overraske deg over hvor mange med reell B12 mangel som pga manglende kunnskap hos legene ikke får diagnostisert sin B12 mangel eller får inadekvat behandling som tilsynelatende gir "normale" blodverdier uten å redusere feks nevropatiske symptomer. B12 mangel gir for mange store smerter og psykiske endringer.

Uten at dette nødvendigvis er et tema i denne saken spesifikt.

Et annet tema er flåttbåren sykdom. Selv med normale prøvesvar kan en ha en aktiv infeksjon.

Lene Lauritzen • 1 år siden

Etter å ha vært ME-syk i rundt ti år med masse både spesifikke og uspesifikke smerter og utmattelse, samt gjennomgått en mengde undersøkelser som ikke gir noe svar, så er det forsvinnende lite som overrasker meg når det gjelder blodprøver og manglende behandling.

Du nevner flåttbåren sykdom og aktiv infeksjon. Jeg vil gi et annet eksempel: alle mine fingre verker, noen av dem har kuler og eksem, og en lillefinger er blitt veldig tykk på ytterste ledd. I følge røntgenundersøkelse har jeg ikke gikt. Forstå det den som kan.

Årsaken bak mitt svar til Lilly Bergheim, var at jeg oppfattet hennes innlegg som at hun mente B12, jern osv. ville løse psykolog "Grete Linerud" sine problemer, og det tviler jeg sterkt på det vil gjøre.
Det var ikke min hensikt å være ufin, men jeg oppfattet det som naivt å tro at en som har vært ME-syk i årevis, og som er en velinformert psykolog, ikke har gjennomgått kroppens vitamin- og mineralbeholdning opptil flere ganger.

Elisabeth Johnsen • 1 år siden

Jeg synes vi skal slutte å svare alle som vet bedre enn pasienter og leger som underlegges prøveregimene vi gjennomgår. De har ikke giddet sette seg inn i hvor komplekst eller omfattende mengden prøver vi tar er engang. I år har de "opdaget" jod, i fjor oppdaget de b12, neste år oppdager de noe annet.
Jeg forbauses ikke lenger sv hvor lav terskelen for å "oppdage" diverse kurer har blitt. Stoler mer på legen enn på Internett-eksperter.