Нисмо могли да учитамо Disqus. Ако сте модератор погледајте нашводич за отклањање проблема како бисте пронашли више информација о насталој грешки.

Баба • pre 8 година

Како то да код нас није било антифашизма који није "упрљан" нечим ?
Партизански грађанским ратом и револуцијом..што је подразумевало " брат на брата" ..што се не прашта
А Недићевск-четнички отовореном сарадњом са фашистима ..која се тешко разумева и никако не прашта

Нормални Срби би изабрали само тај "чист" облик антифашизма
И не би било полемика и расцепа до данашњег дана..били би смо цели.

Нестало је естетике вероватно ....нестало је једноставности..што рече онај
перфектно чудни "Сланчанин"
Син јединац ...једноставан..естетичан..природан.

Гремлин • pre 8 година

Нема "неупрљаног антифашизма", драги Баба, нема уопште никаквог чистог ни "анти", ни "фашизма". "Фашизам" и "антифашизам" су измишљени да би се боранија бавила глупостима. Ишчитај пажљивије које ти воља историје, размисли: по чему су Черчил или Рузвелт мањи зликовци од Хитлера и Мусолинија (питање продужи и на слѣдбенике једних и других)? Јесам ли нациста, љубитељ Хитлера ако кажем да ми злочини његове солдатеске (која је стрѣљала пола мог родног града) нѣсу страшнији ни гори од злодѣла наших тобожњих "савезника" (чије жртве никад нѣсмо пребројали)? Ко се показао лицемѣрнијим - "фашисти" или "антифашисти"? И какву недићевско-четничку сарадњу с фашистима, или четничко-партизански "антифашизам" трѣба онда да кудимо или хвалимо? Највећи грѣх "фашиста" је у томе што су се нашли на губитничкој страни. Можемо нагађати - како би нам било у случају њихове побѣде? Нешто боље или горе, суштински - исто. Вѣроватно би ово што нам се сада догађа доживѣли два поколѣња раније, и то је све - добри Бог нам се за толико смиловао.

Доклѣ год мѣримо ствари по туђим аршинима, неће нам бити бољитка. Напрѣд ћемо кренути кад и "комунисте" и "фашисте" и "демократе" најзад смѣстимо тамо гдѣ и припадају - на гробље, са свѣм припадајућим им почастима. https://www.youtube.com/wat...

туљанин • pre 8 година

"Највећи грѣх "фашиста" је у томе што су се нашли на губитничкој страни.
Можемо нагађати - како би нам било у случају њихове побѣде? Нешто боље
или горе, суштински - исто. Вѣроватно би ово што нам се сада догађа
доживѣли два поколѣња раније, и то је све - добри Бог нам се за толико
смиловао" (Гремлин).

Добри Бог нам се за толико - ето није смиловао! Заиста. Два покољења раније, доживели смо горе од овога "сада", осим што је "сада" увек најгоре - јер "прошло" је минуло. Али шта је то "прошло"? То "прошло" је комунистичка окупација Србије и сваковрсно разарање српства -; духовно, политичко, биолошко - у сваком смислу. Кочевски Рог, масовна стрељања по Србији - израз "класне борбе", воље за уништење класног непријатеља - потом комунистичко преумљење земље, "пустиња која расте". А онда даље и даље - "републичке и покрајинске границе", Војводина и Косово, па Црногорци, Македонци, Муслије, устав из '74., - трасирање пута дезинтеграције државе, а на српску штету. То је догодило "онда" и то је збиља страшно. Још страшније је ту страхоту називати "ослобођењем", "светлом и славном традицијом", "узором за сва времена", "примером за углед". "Онда" је страшније него "сада". "Сада" је пука последица језовитог и катострофалног "онда", које смо свих ових деценија, извесно испраних и расточених мозгова, неком водњикавом и све тањом крвљу мазохистички ковали у звезде, то јест дебилно славили. Живимо у "зони сумрака". Целокупна митологија "херојске антифашистичке борбе" је грозотна заударајућа лаж и ништа осим ње. То нам је од "ослободилаца", односно од "комунистичких победника над Хитлером" (а уистину над Србијом) и њихове и данас владајуће деце - од свих тих вејвода, удовичких, ристића, павићевћа, ковачевића, баздуља. Нека би их се једном ослободили...

tuljanin • pre 8 година

Pravo pitanje bi glasilo: šta je budućnonosno? Šta uopšte? Šta je iskoristivo, bremenito budućnošću, dubinom i smislom, a nalazimo ga na različitim i suprotstavljenim stranama, dakle među učesnicima unutrašnjeg rata koji je potresao Srbiju i srpstvo od kapitulacije u aprilskom ratu, pa sve do sloma Hitlerove Nemačke? Šta je iskoristivo kod "partizana"? Po meni, isključivo iznevereno rusofilstvo "mase", dakle instinktivna sklonost Rusiji koju je zloupotrebila komunistička vrhuška u revolucionarno-nihilističku svrhu. Šta kod četnika? Volja za odbranu od okupatora, primerena teškim uslovima, takođe i za odbranu vlastitog naroda, od ustaša, balija, Arnauta, a bogami i komunista. Šta kod Nedića i Ljotića? Pre svega ideološki momenat, izrazita nadmodernost Ljotićevog ideološkog postava, njegov karakter organske konstrukcije, utemeljenost u 'kvalitativnom principu' i Tradiciji, ljotićevski antivesternizam, to jest pobuna protiv "praktične transcendencije" - protiv revolucije, egalitarizma, progresizma. Ljotić je u pravu: njegov dvostruki otpor modernosti - komunizmu i demokratiji - insistiranje na principu AUCTORITAS, na duhovnoj i sakralnoj baštini (pravoslavlje), takođe na organskom karakteru zajednice, staleškom ustrojstvu države, njegovo nastojanje na ukidanju partija, uključivanju staleža u polički i ekonomski život, na "zadružnoj planskoj privredi" - osobena mešavina privatne i državne svojine, a u okviru državom vođenog zadružnog privrednog pogona - sve to je ANTIPOD VLADAJUĆEG AMERIKANIZMA, takođe i propasne socijalističke pseudologije, njihovo duhovno i političko premoćenje, svojevrsna transcendencija. Ljotić je duhovno, vrednosno u pravu, i na tome insistiramo. To je ključno...

DND • pre 8 година

Kud god da se okrenem, nikad više komunista nisam vidio oko sebe.

Ako ih je odlikovalo izmišljanje spoljnih i unutrašnjih neprijatelja, veličanje sebe i svoje ideologije i nepodaštavanje tudje, ako su zatvarali, proganjali i ubijali, ako su pljačkali, ako su uništavali srpsku državi i naciju, gajili jednoumlje i cenzuru, skrnavili kulturu i umjetnost, ako sve to i još toliko...

Danas vidim sve to isto, samo pedesetak puta pod različitim nadimcima ili nikovima.

Sve sami unutrašnji neprijatelj do neprijatelja, svakoj partiji je druga neprijatelj, stranci su nam danas neprijatelji i sa lijeve i sa desne strane, sa gornje i donje, jednim jedni - drugim drugi, pljuvanje ili težnja ka "uništavanju" neprijatelja prešla je u mazohisam - uništiti i popljuvati taman sebe popljuvao i uništio.

Ideologija je samo "moja" prava, tvoja ili njihove su prošle ili prevazidjene, lopovske i korupcionarske, bile centralne, lijeve ili desne, premda ne znam ni koja je moja ni vaša, pa otuda kakva je razlika izmedju njih. Za razliku od onih bivših komunista koji su svoju ideologiju izučili i podigli do religioznih razmjera.

Danas kad dodjemo na vlast protjeramo, zatvorimo, izbacimo sa radnog mjesta i opljačkamo sve bivše pozicionere ili "komuniste". Za neke ostati bez radnog mjesta dodje kao ubistvo na odloženo. Ili ih "preumljujemo", da odustano od svoje "ideologije" (čitaj napuste svoju organizaciju i predju u moju).

Što se tiče pljačke, to je glavno i jedino zanimanje, da se utvrdi šta prethodni nisu uspjeli, da bi mi dokosurili. Sada pedeset pljačka, doduše na smjenu, pa je narodu malo lakše, ali opet dvadeset puta više nego ranije.

Ništa bolje sadašnji "komunisti" nisu naučili od prethodnih kako najefikasnije, najgore, najteže i najbrže uništiti srpsku naciju i državu. Oni raniji su bili "male bebe" u odnosu na današnje. Oni ranije ju bar nisu lažno hvalili i branili, a ovi danas ju pustoše sve sa njavećom hvalom, odbranom i hvalospjevima.

Teritorije? Neki Srbi prije komunista su srpsku teritoriju osvojili veličine nekadašnje Zapadne Njemačke, a onda oni prvi koji se pojaviše medju Srbima malo ju uvećaše, doduše "isijekoše" ju posred spske kičme. Ali zar takve posjekotine nije imao i ruski narod u to vrijeme? I Njemački, dan danas.

Onda dodjoše najnoviji "komunisti", prvo socijalisti, pa obnovitelji srpstva, pa radikalni Srbi, pa demokratski i sada napredni. Teritorije vratiše neprijateljima ili napustiše u ratovima, a poslije ratova istrebiše ih i opustošiše, tako da danas su ostale tri ili četiri enklave, Banja Luka, Beograd, Novi Sad i Niš. Ostalo - na izvolte, nebranjeno i prazno.

Jednoumlje nekada bilo pristojno, bar nije bilo psovanja. Danas, jednoumlje trostruko. Prvo - inostrano preko tudjih "komunističkih" medija, zatim drugo - cenzura vladajućih komunista (kako je uvjek bilo) i treće - autocenzura porobljenih i obespravljenih (komunisti u nestajanju ili nastajanju). Ako nekada nisi mogao vjerovati šta vlast govori, danas ne možeš vjerovati nikome, govorio ne govorio.

O kulturi, umjetonosti, sportu, obrazovanju ili zdravstvu da ne govorim. Današnji "komunisti" sve su to sveli na kič i sviranje kurcu...

A ovi evrounijatski komunisti? E oni su mi najsličniji ondašnjim Titinim. Ideologija planetarnih razmjera, svaki mjesec - Dan mladosti, štafeta za štafetom, obaraju se rekordi i petoljetke, taman bile u propast prikazuju se u korist. Izmiruju i spajaju ustaše, partizane, četnike, handžarevce, baliste i ostale antifašiste ili fašiste, još dok se ovi medjusobno hvataju za vratove...

Tako se meni čini, da danas pored mene i još pokojeg u Srbiji (doduše ja i nisam u Srbiji) - svi ostali su komunisti, iznikli iz komunističkih ili nekih drugih jasala...

Tuljanine, ne zamjeri mi, htjedoh da tvojoj filozofiji dodam malo moje, neznajući da li pomažem ili odmažem, ali prije svega sam htio:

Da Ti poželim srećan Badnji Dan i sutrašnji Hristov rodjendan, sa usklikom
HRISTOS SE RODI!

Сербона • pre 8 година

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

https://www.youtube.com/wat...

банев • pre 8 година

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!
Само мало око КОМУНИСТА. Некада је бар теоријски (а и у пракси) било оно 'све је ово наше, па ко више узме-наравно неко је узимао више ', а сада је оно 'опет- све је ово наше, али највише је моје и ево вама ово што остане (шипак)'. Наравно причам само о Србији.
Све најбоље!

DND • pre 8 година

Takodje saborac...

tuljanin • pre 8 година

Dugujem Vam odgovor. Trenutno mi je u gostima Ljubica sa Dunava, pa Vas molim za razmevanje i strpljenje. - Poz. od I.

Баба • pre 8 година

БОЖЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Изљуби Љубичицу у моје име
Какво вече
Шта је ово свима нама ..распилавили смо се

Т. и Љ. • pre 8 година

Za Babu, DND-a, Jednoroga, Baneva... - Evo Vam Ljubice :)) :

"Медвеђа крв" и Били Холидеј и мио и миран разговор. Бадње вече. Алекса Шантић не, не "Претпразничко вече", јер сте нам и ви сву ту.

Поздрав и пољубац свима! Вама Баба и Вама Једнороже и Вама ДНД и Вама Баневе!

Напијамо чашу сад с вама, драгима и милима, а онда ме Туљанин прати на трамвај, по леденој киши - шта ли је ледена киша, одувек сам се питала - киша кад пада по нападалом снегу?
ЖИВИ МИ БИЛИ И УВЕК СРЕЋНИ И ХВАЛА НА ПОЉУПЦИМА!

Љубица

банев • pre 8 година

Наздравље нам било!

na.dunavu • pre 8 година

За Бабу од Т. и Љ.: https://www.youtube.com/wat...

банев • pre 8 година

Опростите, али морам и ја да јој пошаљем још један пољубац.
Такав је дан (ноћ) да се морамо међусобно, а и шире, волети.

ђорђе србуловић • pre 8 година

И у моје:)))

na.dunavu • pre 8 година
Сербона • pre 8 година

Зa мojу Срeмицу:)

https://www.youtube.com/wat...

Сербона • pre 8 година

Дaнaс je свe дoпуштeнo, пa и oви дaрови:)
Имaлa сaм трeму при oдaбиру ‒ мислим
дa стe eстeтa у свeму:)

https://www.youtube.com/wat...

DND • pre 8 година

Mnogo mi je drago da je Ljubica kod Tebe. Puno, puno mi je pozdravi... :- ) I reci da ju volim. I da ju svi volimo...

банев • pre 8 година

Придружујем се и ја на овај свети дан!
Нека вам Бог да сву срећу.

na.dunavu • pre 8 година

https://www.youtube.com/wat...

Ovom pesmom smo počeli susret večeras. Obratite pažnju samo na prvi ton i prvi slog - uvod, najdraži moj baneve. To uvek određuje sve...

DND • pre 8 година

Nazdravljam svima, pored ovih ovdje danas i Crnoj, Serboni, Aleksandru, velikom Cvijanoviću, malom Cvijanoviću, Zdravku Novaku, Dunji, Mikši, Ja1244, Kojekude, Toplici, Feniksu (pa da, gdje nam je Feniks?), Zorki, Takovcu, Anti, Zarija, Miki ,Stankoviću, Bjanki, Gremlinu, Obiliću, Gari (doće Gara makar sa Obilićem), Slančaninom, Lupulovu, Starini Novaku, Fejsu, Živani, Aji, Milanu, Njegošu, Kupinovoj Vrzini, Ribaru, Bati, Bobiću, Duletu, Pčelaru, Vukoviću,...,

I svima drugim nepomenutim a nezaboravljenim. I onim našim dobrim, oštrim i naježenim botovima, što nas istrgaju i ispreskaču, valjda imaju razlog zašto i zbog čega...,

I nazdravljam svim dopisnicima, autorima i saradnicima Novog Standarda, najbolje "medijske kafane" u Jugoslaviji..., pa onda kažem:

Podižem ovu čašu rujnog vina,
U ime našeg zdravlja, sreće i dobrote,
Da nam Gospod Bog pomogne,
I u dobru i u zlu,
Da nas sačuva nevjerna druga,
I suva duga,
Svakojake muke,
I dušmanske ruke,
Da nam odbrani i sačuva,
Još preostale ove pameti,
I pokoju kofu nove dolije,
I istinom nas pomiluje,
Da svoju ljubav u nas prelije,
Da nam djecu i familije,
Prati, uči i spašava,
Dabogda nam se
Ovce izjanjile,
Koze iskozile,
Krave istelile,
Svinje isprasile,
Pčele izrojile,
Njive poorane,
Hljebom zasijane,
Medje iskrčene,
Voćke zasadjene,
Fabrike umnožene.
Da budemo živi, zdravi i srećni,
Svi redom,
Pod ovom Božjom gredom.
Dabogda nam žene zatridnile,
I odjednom po dvoje radjale.
Dje ove godine,
I dogodine,
Da nam duža bude ova lista,
Makar u njoj bilo komunista...

Da ste živi i zdravi, daće Bog - Bog nam pomogao.

Živjeli!

Miksha011 • pre 8 година

МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!
У здравље ДНД...

DND • pre 8 година

VAISTINU SE RODI!
Živio, zdrav bio...

Сербона • pre 8 година
DND • pre 8 година

Hvala mila...

банев • pre 8 година

Могу само да кажем да вам завидим, посебно што ово слушате у лепом друштву.

na.dunavu • pre 8 година
tuljanin • pre 8 година

"Tuljanine, ne zamjeri mi, htjedoh da tvojoj filozofiji dodam malo moje, neznajući da li pomažem ili odmažem, ali prije svega sam
htio:

Da Ti poželim srećan Badnji Dan i sutrašnji Hristov rodjendan, sa usklikom

HRISTOS SE RODI!"

Vaistinu se rodi - i to je prvo što hoću da ti kažem, poštovani DND. Drugo je ovo: opis koji si gore položio, govori o demokratiji i parlamentarnom poretku, i ja ne bih ništa da mu dodajem, kao što nemam ni šta da mu oduzmem. To je to. Taj poredak, koji pak poriče samu prirodu, kao što ju je do juče poricao i socijalistički - podleže ukidanju. Kao anti-priroda, ono utemeljeno u pricipu kvantiteta, ono što isključuje istinski kvalitet, upravo čoveka koji ga sobom otelovljuje, koji mu ne ostavlja baš nikakvo mesto, on zbilja ni ne zaslužuje da postoji. Sve što si gore napisao, svi odnosi koje si osvetlio - ali to nije anomalija demokratije, nekakvo slučajno i lokalno zastranjenje, već demokratija kao takva. Idealna demokratija ne postoji. Ono posred čega živimo, što nas sve većma zgražava i slabi, što postojano poružnjuje život, to je demokratija sama, ono kakva ona i jeste, baš nikakvo zastranjenje. Demokratija je zlo. -

DND • pre 8 година

VAISTINU SE RODI!
Hvala, to sam želio od Tebe čuti...

Гремлин • pre 8 година

Суштина онога што рекох је да су сви учесници српског грађанског рата 1941-45. војевали под ТУЂИМ заставама. И да би стога послѣдице побѣде било ког вође - Драже, Пећанца, Недића или Љотића - биле мање-више исте као Титове.

Да су нацисти побѣдили, Недић, Љотић и Пећанац тешко да би могли учинити за Србију много више од оног што су учинили током рата. Парчање Србије био би формализовано: ваљало би намирити отворене савезнике: Бугаре, Мађаре, Хрвате, Шиптаре...

Дражина побѣда донѣла би нам још непосрѣдније ропство под чизмом Запада. Равногорски покрет је био југословенски. Краљевске владе у Лондону водио је одрођени олош и политички пацери, на челу са славним Слободаном Јовановићем (овим ниуколико не поричем значај тог човѣка као научника). На крају је и Краљ судбину своје Круне, послѣ свѣх покоља у рату, повѣрио једном Хрвату! Осѣм тога, олако заборављамо да су природна богатства, привредни ресурси у Југославији већ увелико били раздѣљени међу крупним западним корпорацијама. Мала би вајда била од тога што бисмо, можда, хрватске границе помѣрили од Новог Сада, па и даље прѣко Дунава (што баш и нѣје извѣсно да би се догодило, с обзиром да је накарадна Бановина била чедо баш те прѣдратне, поражене политичке елите).

Како год се окрене, једина каква-таква слобода избора се отварала прѣд покретом који је водио Тито. Природна богатства су бар на неко врѣме отргнута из руку западних концерна, држава је (и онако накарадно склепана) обезбѣдила 40-ак година релативне самосталности играњем на танкој жици противурѣчности између два блока.

Кад се ствари сагледају из тог угла, заиста можемо говорити о Божјој милости. А разарање Српства о коме говорите у сваком случају нас не би мимоишло.

tuljanin • pre 8 година

Ušli ste u sferu nagađanja - "šta bi bilo kad bi bilo". Šta da su pobedili Nemci, šta da su USA i Britanija na Jalti Jugoslaviju u potpunosti vezali za sebe, da su na vlast doveli Mihajlovića itd. Ali ne treba nagađati. No, ako već nagađamo, smislenije je pitati šta bi bilo da se održao PAKT, da se održao knez Pavle i linija srpske politike koja je ovo podržala, da smo uspeli da izborimo neutralnost. To je umesnije. To pitanje treba postavljati u vezi sa Nedićem, Ljotićem, Stojadinovićem, svima onima koji su zagovarali emancipaciju od demokratskog Zapada i jednu nedvosmisleno SRPSKU Jugoslaviju koja vodi računa o sebi i sopstvenom, dakle SRPSKOM interesu. Ne o tuđem...

Гремлин • pre 8 година

У праву сте - ушао сам у сферу нагађања, а шта би било да се одржао Пакт - ја сам у том "нагађању" и скицирао: Кнез Павле је "крсни кум" Бановине Хрватске, и никакве "српске политике" нѣје ни било; можда (можда!) му се она (та "српска политика") "јавила" с потписивањем Тројног пакта - али: "касно Марко на Косово стиже". Просто не вѣрујем да би он, и у најбољем стицају околности, постигао више него што је постигао са стварањем Бановине као Краљем озваничени газда државе под именом Југославија. А на том испиту падају и кнез Павле, и Стојадиновић (небитно је што послѣдњи нема непосрѣдне везе с оснивањем Бановине, довољно нам говори његово држање поводом Конкордата.

Ви ако имате неко смисленије "нагађање" - изнесите га. О томе "шта би било кад би било" ја немам "јачег" објашњења.

tuljanin • pre 8 година

A da pokušamo drugačije? Da pokušamo sa kvalifikacijom Pakta a u kontekstu Kneževe politike? Upravo, ako je Pakt PROMENA, svojevrsni ZAOKRET u Kneževoj politici, onda je smisleno upitati: od čega ka čemu? Od čega je Pakt udaljavanje, a čemu približavanje, poštovani Gremline? Ne znači li on, u suštini približavanje Stojadinovićevoj poziciji koju je Knez, bez ikakve potrebe, tačnije na golemu štetu Države, a onda posebno na štetu srpstva, obarajući Stojadinovića, takođe potpisujući Sporazum sa Hrvatima - događaji koji su u tesnoj vezi - zapravo temeljno razrušio, ujedno slabeći naše pozicije u Nemačkoj, a još većma u Italiji? Stojadinovićeva Jugoslavija je Srbija, tačnije SRPSKI regnum. Takvom ju je hteo Stojadinović - uprkos Konkordatu - a takvom su je i videli i hteli, Nemci, a s njima i Talijani, pride poimajući je - zaslugom Stojadinovića - kao partnersku i prijateljsku državu. Osim što su povraci izvesno nemogući - i tu ste u pravu. "Povratak na neku poziciju" nas nikada ne vraća na staro, već na "slično onome što je bilo ali zapravo drugačije". Menjaju se okolnosti, perspektiva zainteresovanih sila, gubi se poverenje, i upravo to je ono što je izgubljeno besmislenim obaranjem Stojadinovića. Možda i ispravno nagađate. Pitanje koje sam postavio, a tiče se kontinentalista u srpskoj politici, nadasve Nedića, Ljotića i Stojadinovića (da ovde zanemarimo njihove razlike), biće da je POGREŠNO. Treba ga bolje formulisati, odnosno "pogurati u nazad", u vreme koje predhodi padu Stojadinovića, a obeleženo je NJEGOVOM politikoM. Pitanje bi glasilo: ŠTA BI BILO DA JE REALIZOVANA STOJADINOVIĆEVA POLITIKA, naime u punoj meri t.j. opsegu? U spoljnopolitičkom smislu, u smislu podele Albanije sa Italijanima, približavanja Nemačkoj, još u većoj meri Italiji (obostrano obezbeđenje od Nemaca), ali i jačanja srpske pozicije unutar Jugoslavije? To je PITANJE...

tuljanin • pre 8 година

Ispravka: To pitanje treba postaviti u vezi sa Nedićem, Ljotićem, Stojadinovićem, svima onima koji su zagovarali emancipaciju od demokratskog Zapada i jednu nedvosmisleno SRPSKU Jugoslaviju, koja vidi računa o SEBI, o SOPSTVENOM ODRŽANJU I OSNAŽENJU, dakle o interesu sveukupnog SRPSTVA, a nikako o "univerzalnim vrednostima", tačnije vrednostima liberalnog Zapada. Briga nas za "univerzalnost"...

Баба • pre 8 година

"jednu nedvosmisleno SRPSKU Jugoslaviju, koja vidi računa o SEBI, o
SOPSTVENOM ODRŽANJU I OSNAŽENJU, dakle o interesu sveukupnog SRPSTVA,"
Ако су ови горепоменути заиста заговарали Југославију ( а јесу својим југославенским биографијама )..треба им два пута судити

имак си ти прикривени Jugoslaven:-)
"Сваку..АЛИ БАШ СВАКУ БУКВАЛНО ..Југославију у мутну Марицу "

коекуде СРпСКЕ Југославије

tuljanin • pre 8 година

Knjige u ruke Baba. Pročitaj Crnjanskove tekstove u kojima se formuliše srpsko stanovište, pa ćeš se i sam nedvosmisleno uveriti u kojoj si meri U KRIVU, a ja u pravu...

Баба • pre 8 година

Црњански је наше срце и душа стављена на папир.
Тестови црњанског су сведочење о једном времену.
Оно што се десило "кад је време мало постајало " је "врховни судија".
Сумњам да се не би сложио да треба ово у мутну Марицу.

ђорђе србуловић • pre 8 година

Тачно, превредновали сте историјске `истине`. Други светски рат није био наш рат - у моменту склапања Пакта био је готово окончан у Европи - нас су Британци гурнули. То је чињеница. Поставили сте Србе у центар српске историје - а не `универазалне/унезверене вредности` (естетика тетке). Шта су чињенице? Да су Хрвати - усташе, а не Немци - побили више Срба. Да су фашисти Италијани бранили Србе од браће Хрвата. Да ли су комунисти-партизани убили више Срба од Немаца...требало би истражити. Да ли то аболира нацисте? Ни мало - али поштујмо чињенице, а не предрасуде. Да ли је Недић спасавао Србе? Јесте. Да ли је сарађивао са Немцима? Није, он је њих сматрао господарима, а нас робовима. Погледајмо то и из идеолошког угла: нема Хрвата у устанку. Павелић је саградио читаве радничке квартове: поделио станове, обезбедио посао за `хрватског радника`. Хрвати се на устанак дижу само у Далмацији - не зато што су фашисти окупирали њихову земљу - већ зато што нису део НДХ. Када Италија пукне, 43, они одлазе кућама.А српско страдање добија на замаху. Требало би прочитати књигу Павелићевих говора: `Риешио је хрватско питање`. Замените то са југословенско, или народа и народности и добијате комплетну анти-фа реторику. А пракса? Кардељ је убио преводиоца Мусолинијеве `Корпоративне државе (није он већ Марко Ристић, ал иста г), али - није се либио да делове те књиге угради у уставни и правни систем СФРЈ. Сва та већа удруженог рада, произвођача, сви ти ЗУР-ови и нису ништа друго до покушај да се све са антифашистичком реториком поставе темељни елементи италијанског фашизма. Југословенски комунистички врх е практиковао темеље италијанског корпоративизма и фашизма и то је време `када смо лијепо живјели`. Могли би до зоре, мени је јасно о чему причате. То што се не саглашавамо у садашњости - не значи да нема саглашавања у прошлости.
На, крају: Љотић. Ви сте у праву: свет функционише технократски, а не демократски: када Вас боли зуб немате дилему архитекта, или вулканизер. Тражите зубара. Али: коме рећи истину, ако ту истину нема ко да чује?

tuljanin • pre 8 година

Razumemo se Vi i ja, a čini se da bi se razumeli i praktično, u vezi sa sadašnjim, tekućim stvarima, naime, ako bismo imali priliku da porazgovaramo, nasamo i na miru. A inače? Inače sam nesklon mistifikacijama. Reč je o vladajućem. Naime, vladajući amerikanizam NIJE "MUTACIJA NEMAČKOG NACIZMA", VEĆ ZAKLJUČAK DEMOKRATIJE I LIBERALIZMA, zakonomerna rezultanta "vrednosti" koje je iskovala novovekovna metafizika, a koje su pobedile sa buržoaskim revolucijama, a potom i socijalističkim. To je moderna, njen špic, zaključak, vrhunac, kako god Vam drago. Elem, ako se hoće "emancipacija od vladajućeg", ne tek političko već i DUHOVNO oslobođenje, dakle drugačija vrednosna osovina, drugačiji nomos, stil i kultura, prevladavanje modernističkog sekularizma, tada se zakonomerno vraćamo "sakralnosti", naime božanstvenosti, bogovima i obožanstvenjenju, zadatku sakralizacije ljudskog bivstvovanja, građenja sakralne, teurgijske kulture, a sa kulturom i drugačijeg poretka, koji bi je podržavao, štitio i osnaživao. Ali to je "Iran". To je "iranska šiitska revolucija", to jest posvemašnji povratak Tradiciji. To su i Ljotić, Crnjanski, Dragoš, svi oni koji pripadaju liniji (evropskog) aristokratskog radikalizma, od De Mestra i De Bonala, preko Ničea, Dostojevskog, Leontjeva, sve do ruske duhovne renesanse (Berđajev, simbolizam, evroazijstvo), nemačke "konzervativne revolucije" (nemački Ničeovi učenici), pa i evropskog tradicionalizma (Genon, Evola, Hamvaš). O tome govorim. Kada izgovorim ime Ljotić, na to i ka tome ciljam, jer Ljotić je jedina POLITIČKA silnica, ono jedino novovekovne Srbije, u dosluhu sa pomenutim tokom, dakle suštinski nepripadajuće NOVOVEKOVLJU, već drugačije - NOVOM SREDNJEVEKOVLJU (Berđajev), ili pak "povratku velikog vremena", ako Vam tako draže. Zbog toga - Ljotić. Zbog toga Crnjaski, Kalajić, Nastasijević - u duhovnoj sferi. Zbog toga ovo pisanje...

Na fotografiji: Lavlja kapija Anaksove tvrđave u Mikeni i Agamemnonova posmrtna maska (XVI vek pre naše ere, Mikena, Helada)

Баба • pre 8 година

"šta bi bilo da se održao PAKT, da se održao knez Pavle i linija srpske
politike koja je ovo podržala, da smo uspeli da izborimo neutralnost."
Руси не би резумели својуу браћу..морали би после да измишљамо "мађарску револуцију" и "прашко проелће" ..и опет да се ослобађамо
заслужене казне. Бугарска је пример за ту политику .

И никада више не би смо могли Русима да погледамо у очи...не би смо видело никад овакву Русију :-)

ђорђе србуловић • pre 8 година

у то време Руси су били у пакту са Немцима. И поделили Пољску са Хитлером. Ајд мало, чињенице, не само поЈезију са радне акције.

tuljanin • pre 8 година

I ne samo to: Staljin i Sovjeti UOPŠTE NISU IMALI NAMERU da ratuju sa Rajhom, za razliku od Hitlera koji je sanjao rat, proširenje na "Istočni prostor", konstituisanje NEMAČKOG EVROAZIJSKOG SVETA, megaloman kakvim ga je mati ispilila, i to niskog, fanatičnog i GLUPOG. Hitler, tipični antisemitski KRETEN i SREDNJEEVROPSKI MALOGRAĐANIN...

ђорђе србуловић • pre 8 година

Хитлер је био англофил. Пустио је Енглезе код Денкерка, рачунајући да ће, пошто је завршио причу са Француском постићи `праведан мир` са Британцима за 6 недеља. И то би било то - крај рата. Целокупна анти-фа прича уопште није постојала на континенту. Совјетски Савез би и дан данас био у пакту са Хитлером да овај није напао Стаљина. САД одржава дипломатске односе са Петеном све до 1942. Тек кад је инсцениран Перл Харбур - дошло је до `борбе против највећег зла`...бла-бла.

tuljanin • pre 8 година

Slažemo se. Hitler je poštedeo Englesku, uprkos smislenim savetima Musolinija i željama jednog Hamsuna. Zapravo se divio Englezima, predlagao im "novu podelu sveta", pride garantovao odžanje Imperije, kojoj se iskreno divio, a sasvim u atlantističkom duhu. Geopolitička neznanje, plus očajan ukus, plus irealne želje...

......................
......................

Appendix za Jednoroga:

FRAGMENTI IZ GOVORA KNUTA HAMSUNA NA KONGRESU UNIJE NACIONALNIH NOVINARSKIH SAVEZA U BEČU 1943.

Dolazim ovamo bez ikakvih priprema i ne bih želeo ni pokušati održati kakvo predavanje... Želim izreći samo jednostavnu ispovest kao Norvežanin, kao čovek i kao German.
U svojoj najdubljoj nutrini ja sam protivangloman, protivengleski opredeljen. Ne mogu se uopšte setiti da sam ikada bio drugačiji...
[...] Ja lično nisam još nikada susreo manje ljubazne ljude od Engleza. Ta oni su tako puni sebe, tako oholi i nesusretljivi.
Kada sam odrastao i opet se našao u domovini, morao sam doživljavati da je najveći deo mojih sunarodnika cenio Engleze više nego ikoji narod u Evropi. A to čine mnogi još i danas...
Može li se to objasniti? Može li se shvatiti?
Ne događa se to samo nama... Ja sam gotovo osvedočen da u tome nema ničega čudnovatog. Ali nikako nije dobro što su se narodi naučili oslanjati na Engleze. Tokom vekova Engleska je znala prevarom postupno steći poverenje ljudi u upravo strašnoj suprotnosti s njihovim vlastitim iskustvom i s onim što su videli vlastitim očima. To je ona jezovita tajna politika Albiona...
[...] Engleska je uvek pobirala koristi i prednosti iz poraza drugih...
[...] Hitler je iizlazio u susret koliko god je mogao. Nije zahtevao ništa do samo malo susretljivosti, zahtevao je samo vrata, samo put do komada nemačke zemlje koja se nalazila postrance...
[...] Engleska ne želi voditi rat sama, zaista ne želi, već naprotiv hoće, kao obično, druge potaknuti da uđu u rat za Englesku. Davala je obećanja, davala jamstva jednoj evropskoj zemlji za drugom samo da bi se oprle Hitlerovoj želji. I zemlja za zemljom krvarile su kako bi služile Engleskoj. Moja vera i moje svedočanstvo koje dajem stoga glase:

Engleska mora na kolena!

I moja vlastita domovina koja leži postrance iskusila je od pokoljenja do pokoljenja moć i zloupotrebu engleske moći. Dovoljno je podsetiti samo na okove koji su stavljeni našoj trgovini i na nasilje koje izvršeno nad našom pomorskom plovidbom...
Najveći deo nemira, usplahirenosti, svih vrsta podjarmljivanja, verolomstava, nasilja i međunarodnih svađa potiče iz engleskog vrela. Pa i današnji rat i svu nesreću koju on nosi svetom zahvaljujemo Engleskoj. Engleska je uzročnik! ENGLEKA MORA NA KOLENA!

Dole: Knut Hamsun, 7. avgust 1936.

Баба • pre 8 година

"Совјетски Савез би и дан данас био у пакту са Хитлером да овај није напао Стаљина."
е коекуде.

Руси не знају да им сваких 50ак година Еуропљани долазе у госте са ножевима у зубима :-)..задњи пут јуче

Па сети се да су једном морали да уведу быстро у сред Париза
Ирационално браните своје ставове и ти и туљанин ..на песнички начин ..што је дозвољиво :-)

Топлица • pre 8 година

Сад већ није тајна да је Енглеска завела Немце уверењем да неће ратовати са њима, а да су то урадили само за то да би ове осоколили да нападну СССР. Ако на ствар погледамо са ове дистанце, на основу свих резултата тог рата, имамо довољнои разлога да верујемо да је у тој дипломатији било још неких прста. Жао ми је што сам касно видео ову веома интересантну расправу.

Баба • pre 8 година

јесте ..били су необавештени ..ако МИЛошке о ангажману Станишића :-)

Баба • pre 8 година

А Рихард Зорге је дрем`о на послу :-))..
https://sr.wikipedia.org/sr...
ма одлагали су кланицу док спреме муницију ..
Шта вам је људи ?

ђорђе србуловић • pre 8 година

Одлагали??? Заједно са Хитлером напали Пољску и Ти кажеш да је то одлагање? https://hr.wikipedia.org/wi...
Кроатица.