Nu am putut să încărcăm Disqus. Dacă ești un moderator, vezi ghidul nostru pentru reparare .

sw_worker • Acum 7 ani

O sa continui ideea din postarea mea anterioara. Iata cum aplica legea 223/2015 principiul meritocratiei: Pensionarilor militari care au lucrat dupa pensie si creeaza valoare in economie, platesc darile la fondul de pensii, nu le mai dam contravaloarea meritata pentru acesta conributie de altfel precis cuantificabila, in schimb stabilim o baza de calcul egala cu media soldelor pe doar 1/2 dintr-un an urmand ca aceasta sa cuantifice intreaga activitate a militarului si a pensiei pe care o va primi tot restul vietii.
In plus stabilim in mod subiectiv procente pentru diverse sporuri 30%, 20% ......si le acordam pe timp de sase luni "pe ochi frumosi" anumitor cadre militare care urmeaza sa se pensioneze, oare cand legea poate sa lase sa se intample asa ceva se poate spune ca este facuta cu buna credinta?

Deci principiul meritocratiei aplicat de legea 223/2015 este: luam de la cei care participa dupa pensionare la viata economica si aduc un venit fondului de pensii, si facem cadou altora pe principii care presupun foarte mult subiectivism.

Exista oare un organ al puterii care sa se autosesizeze ?????

Huhurez • Acum 7 ani

Sa-l intrebe cineva pe domnul de la Casa Sectoriala care este baza legala a afirmatiei ca se indexeaza cuantumul mai avantajos, ramas in plata, si nu cuantumul recalculat , mai mic?
Motivele invocate pentru a justifica Ordonanta nu le cuprind si pe cele care ar justifica taierea cu pâna la 28% a drepturilor de pensie stabilite prin legea initiala.
Absurditatea Ordonantei este genial ilustrata prin cele doua exemple:
Un militar cu vechime cumulata de 50 an, ex nr.2, este redus la aceeasi cota procentuala utilizabila, ca si cel din ex. nr. 1, cu numai 33 ani vechime cumlata.

Nu e discriminat militarul cu 50 de ani vechime? Ba, da!
Pierde cinci ani din vechimea cumulata,
Pierde intregul spor pentru pensia suplimentara.
Pierde intregul spor pentru OMM.
Iata motive de contestare a unor asemenea decizii, cu posibilitatea ridicarii unor exceptii de neconstitutionalitate in fata instantei, cu referire la discriminarea unor militari, care se afla in aceeasi situatie juridica cu altii.

Vali • Acum 8 ani

Mi se pare un algoritm aiurea modul de recalculare. Adica ma pune pe mine, pensionar, sa-mi aleg media veniturilor pe 6 luni din ultimii 5 ani, fac cerere catre CPS, aceasta o trimite la CMJ, CMJ-ul la unitate sau arhiva, dupa care se reintoarce la CMJ si la CPS. Dar stiu eu, ca pensionar, care sunt cele mai favorabile 6 luni, care venituri se incadreaza ca eligibile pentru determinarea mediei? Intra toate sporurile si indemnizatiile? Intra al 13-lea salariu? Nu ar fi mai normal ca unitatea/arhiva sa selecteze din ultimii 5 ani veniturile care fac obiectul calcularii mediei, astfel ca pensionarul sa faca alegerea in cunostinta de cauza? Sunt pensionat pe Legea nr. 263/2010 si lista transmisa de unitate la CPS nu detaliaza natura sumelor, ci este una globala, fiind soldele brute, fara Norma de hrana.
Nu mai zic de magaria facuta cu includerea Pensiei suplimentare in limitarea la 85%, atata vreme cat aceasta pensie este constituita ca urmare a contributiei banesti a fiecarui militar, adica este un drept patrimonial. Cum de isi permit sa-mi anuleze acest drept, pentru care mi s-au oprit in fiecare luna, timp de peste 20 de ani, sume de bani (ca procent din solda)? De ce se baga Pensia suplimentara in Pensia de serviciu? Pensia suplimentara este similara pensiei private, la care se cotizeaza acum, prin Pilonul II. Cum ar fi ca la actualii cotizanti sa li se spuna peste 20 de ani ca nu vor mai primi nimic, desi au cotizat lunar?

Geo • Acum 7 ani

Daca fiecare isi pastreaza fluturasele de salariu, vor sti care sunt cele mai favorabile 6 luni.

Iustin Grama • Acum 7 ani

Pastreaza tu "fluturasele". Ai impresia ca acum 9 ani cand m-am pensionat se gandea cineva ca va avea nevoie de "fluturase" pt stabilirea pensiei? Esti penibil.

sw_worker • Acum 7 ani

Legea 223/2015 aduce grave incalcari ale dreptului muncii: daca am vechime de 45 ani ca militar ajung la plafonul maxim de 85% din baza de calcul stabilita, dar dupa pensionare am mai lucrat in viata civila 17ani contribuind la fondul public de pensii, conform legii 263 aceste perioade au fost valorificate separat si am primit cuantumul suma pentru cele doua perioade, Conform legii 223/2015 art 109 si 110 vechimea pentru care se face calculul este vechimea cumulata 45ani +17 ani=62 ani si este nimita vechime militara (complet neadevarat), rezulta ca ajung tot la plafonul maxim de 85%, in acest fel contributia la fondul de pensii publice timp de 17ani dupa pensionare este anulata. Discriminarea sare in ochi, adica toti cetatenii Romaniei au dreptul sa beneficieze de contributia la fondul public de pensii pentru activitatea de dupa pensionare, iar o parte din pensionarii militari NU. Pentru pensionarii militari care nu au valorificat inca stagiul de cotizare realizat dupa pensionare prin legea 263 pot sa o valorifice dupa 1 ian 2016 separat de pensia militara recalculata cu legea 223/2015. Va inchipuiti ca nu sunt singurul in acesta situatie, si banuiesc ca vor fi iarasi mii de procese legate de astfel de discriminari si incalcari ale unor drepturi fundamentale. Dar sa apara fapta mai intai (deciziile de recalculare) pentru a se putea actiona in justitie.