Disqus kon niet worden geladen. Als je een moderator bent, raadpleeg dan onze probleemoplossingsgids.

Johan Wouters • 2 jaren geleden

Helaas reageert de gemeente Bladel niet op een correctie wijze op de klachten van mij en medebuurtbewoners, sinds 2011 dragen wij onze klachten bij de gemeente op gepaste wijze aan.
Verder als een toegezegde behandeling komt het niet, terwijl de de gezondheid serieus in gevaar is.
Wij gaan het opnieuw proberen met een brief aan de raad der gemeente Bladel en gaan gerechtelijke stappen ondernemen.

X • 3 jaren geleden

Ik ben zelf ook opgegroeid met een moeder die graag voor de gezelligheid het openhaard aansteekt. Had er op zich nooit iets op tegen, misschien zonde van het hout, totdat je zelf op een kamer zit en de rook van anderen ruikt. In principe ziet iemand je dan gewoon voor de lol langzaam te vergiftigen.

Vroeger was een houdkachel normaal, maar nu is het niet meer van deze tijd, en eigenlijk puur egoistisch als je het wel gebruikt. Lekker langzaam mensen vergiftigen en verzieken en er zelf prezier aan beleven, hoe slecht mens ben je dan wel niet (als je ervan bewust bent van de gevolgen, wat je nu bent).

Jessica • 3 jaren geleden

Excuses Sven, mijn reactie staat daar op pagina 46. Bespaart je een hoop gezoek.

Jessica • 3 jaren geleden

Sven,
wij zitten in eenzelfde situatie. Lees hiervoor mijn reactie bij een wat recenter item van Radar over houtrook.

Sven • 3 jaren geleden

Wij hebben ook regelmatig last van een penetrante rooklucht in huis. Onze woning is namelijk voorzien van een balansventilatie-systeem en "ademt" als het ware via een "rietje: in de gevel. Op 5 meter afstand van het inlaatpunt staat echter de schoorsteen van de buren. Als de wind "verkeert" staat blaast via het ventilatiesysteem (wat voor schone lucht zou moeten zorgen) de rooklucht zo onze slaapkamers en woonkamer binnen. De overheid moet hierin optreden en bindende regels treffen. Mij rest nu niets dan een civiele procedure aan te spannen tegen mijn buren, altijd leuk voor de verhoudingen … niet dus!

rineke • 3 jaren geleden

wat dacht je van onze auto,s en vliiegtuigen,fabrieken.daar hoor je niemand over.men moet zeuren.hout is een natuur product

Jos Merks • 3 jaren geleden

Eindelijk is er ruimte voor een onderzoek dat de ellende van houtrook eens naar voren brengt.
Het werd de hoogste tijd.
Natuurlijk zijn er mensen die zelf een kachel hebben en zich verkneuteren aan het haardvuur, die wel een paar dingen vinden om aan de kapstok te hangen.
Zij missen datgene dat belangrijk is. Dat willen zij niet zien. Stel je voor dat je kachel niet meer kan branden. Net als de rokers van tabak, die zich jarenlang fel hebben verzet omdat zij niet wilden weten dat ze een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten hebben.
De conclusie van de test is duidelijk: Houtrook bevat verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en benzeen. Volgens de overheidswebsite emissieregistratie.nl komt er meer fijnstof PM2.5 vrij van houtrook dan van het verkeer. Die kan je in je zak steken.
Ga je meten rondom de woning van de stoker, dan wordt de norm 6-10x overschreden.
Blijf maar zeggen dat houtrook gezond is.
Nog even de andere gevaren.
Gisteren ging in Schalkwijk een prachtige verbouwde boerderij in de hens. 8,5 jaar hadden die mensen er aan verbouwd. Ze waren bijna klaar.
Oorzaak van de brand: De Houtkachel. En zo gaan er welke week wel een of meer huizen in de fik door het binnenshuis verstoken van hout.
Meer dan een miljoen mensen hebben astma of andere luchtwegproblemen. Zij moeten vaak extra medicijnen nemen omdat de buurman zo graag een houtkachel wil stoken. Nog 5 miljoen mensen meer hebben regelmatig hinder van de houtrook van de buren, waardoor hun gezondheid zonder dat zij dat beseffen in gevaar gebracht wordt. Het gevaar is klein? Dat zeiden de rokers ook vele jaren. We weten nu wel beter. En denk eens aan asbest. Dat was een gewoon product voor achter de kachel en bij moeder op het fornuis.
Nu komen er mannen in maanpakken. Mijn buurman Peter was 35 toen hij stierf aan huidkanker. Oorzaak: Asbest. Hij was isoleerder op schepen. Niet iedereen gaat dood aan asbest. Ik ben er ook nog, terwijl ik met asbestkoord ruitjes in kacheldeuren geplaatst heb. Zo leven er ook nog veel rokers. Het risico op een ziekte is echter 50x tot 100x groter. Wie wil dat risico nemen met Houtrook dat 10x giftiger is dan de rook van sigaretten?
Stop met stoken van hout in woonwijken en verander je houtkachel in een exemplaar op gas.

a • 3 jaren geleden

ik spoor tros radar, vanwege hun grote invloed, aan , om de strijd aan te gaan met die verschrikkelijk smerige overbodige , asociale stinkkachels, opdat ze snel verboden worden. Het is te gek voor woorden. Moeten we al de hele dag fijnstof inademen van verkeer en industrie, zijn er weer van die kaffers die zonodig zo'n schijtkachel in hun tuin moeten hebben. Dat zijn de grootste aso's die er bestaan, want ik zou mijn buren dat nooit aandoen. Bovendien is het ook erg kankerverwekkend . Van die lui, die alles wat er op de markt komt , metéén willen hebben, hebben, hebben, en nog eens hebben.

ikke • 3 jaren geleden

Ja ik ruik het ook binnen , ook al hebben we alle ramen dicht

Marianne • 3 jaren geleden

Hier in dorp omgeving Leeuwarden is de stank ook niet te harden avond aan avond moet die houtkachel aan ,soms zo erg hier dat het door de raamkozijnen in de woonkamer staat ,tochtstrip helpt niet veel en in de zomer kun je je ramen en deuren ook niet open hebben want dan zitten ze aan de vuurkorf en jij wordt naar binnen gejaagd in ademnood daarnaast ongelofelijk kankerverwekkend ook nog een echt verbieden die handel !!zie http://www.houtrook.nl

graag beetje meer respect • 3 jaren geleden

Met weinig wind en bij mist is het soms werkelijk slecht ademen - nog erger wordt het als mensen houtafval verbranden, gelakt, gecoated... Gebeurt niet? Ga maar 's avonds met de hond (of vrouw ;-) een rondje door de wijk wandelen...

gerwin • 3 jaren geleden

Hout, co neutraal, fijnstof slecht, men stookt hout sinds mensheugenis. Klagers hou je altijd. Vooral van mensen die GEEN houtkachel hebben. Hou eens op met klagen.

H • 3 jaren geleden

Weer iets om over te zeuren en te verbieden.