Δεν ήταν δυνατόν να φορτωθεί το Disqus. Εάν είστε συντονιστής παρακαλούμε να δείτε τον οδηγό μας επίλυσης προβλημάτων.

Bnz • 7 έτη πριν

το επιχείρημα είναι οι χιλιάδες απόφοιτοι από Ελλάδα που μπαίνουν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού? Ενδιαφέρον θα είχε να μας λέγατε τι ποσοστό αποτελούν αυτοί στο σύνολο των αποφοίτων, όπως και το ποσοστό αυτών που μπαίνουν σε πανεπιστήμια που δεν είναι "σουπερ μαρκετ". Επίσης γιατί όλοι αυτοί οι απόφοιτοι προτιμούν το εξωτερικό για τα μεταπτυχιακά τους παρά το γεγονός ότι έχουν βιώσει την αποτελεσματικότητα των Ελληνικών ιδρυμάτων? Είναι ικανοί να τελειώσουν το απαιτητικό Ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά ανίκανοι να αποφύγουν το "πλύσιμο εγκεφάλου"? Τέλος διαβάζοντας την άποψή σας δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να παραδέχεστε όλες τις ελλείψεις και τα προβλήματα οργάνωσης των Πανεπιστημίων αλλά να καταλήγετε στο ότι τα πανεπιστήμια ειναι αποτελεσματικά και καλά. Συμφωνώ μαζί σας, υπάρχουν Έλληνες επιστήμονες, απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων που διαπρέπουν σε πολύ καλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δεν νομίζω ότι είναι χιλιάδες και είμαι σίγουρος ότι αν τους ρωτήσετε να συγκρίνουν πανεπιστήμια, θα έχετε την αντικειμενική απάντηση - σύγκριση που ίσως ζητάτε.

Ηρακλής Οικονόμου • 7 έτη πριν

Εύστοχες οι παρατηρήσεις σας. Κάποιες περιληπτικές απαντήσεις, με τη σειρά που θέτετε τα ερωτήματα:
- Ναι, αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα του κειμένου. Όχι το μοναδικό, όπως θα είδατε, αλλά το πιο σημαντικό.
- Το κρίσιμο ποσοστό που χρειάζεστε είναι ο λόγος του αριθμού των Ελλήνων φοιτητών που γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό Ελλήνων φοιτητών που κάνουν αίτηση για μεταπτυχιακό έξω. Δεν διαθέτω το εν λόγω στοιχείο, και είναι μάλλον αδύνατο να ευρεθεί από μέρους μου. Μια σοβαρή Αριστερά που θα ήθελε να υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο θα μπορούσε να βάλει 10-20 ανθρώπους για να το υπολογίσουν.
- Προτιμούν το εξωτερικό γιατί θέλουν να εξειδικευθούν σε τομείς που δεν διατίθενται στην Ελλάδα, ή γιατί θέλουν να γνωρίσουν μια ξένη χώρα και ένα ξένο πανεπιστήμιο που θεωρούν καλύτερο από το ελληνικό, ή γιατί θέλουν να συνδυάσουν το μεταπτυχιακό με μια καριέρα στο εξωτερικό.
- Ακριβώς όπως το λέτε, ικανοί να τελειώσουν το απαιτητικό ελληνικό πανεπιστήμιο, την καλύτερη ιατρική σχολή και την καλύτερη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών της Ευρώπης, και ανίκανοι να νοιώσουν περήφανοι γι' αυτό. Οι κρίσιμες λέξεις που ψάχνετε είναι οι λέξεις "συνείδηση" και "ιδεολογία".
- Παραδέχομαι όλα τα προβλήματα οργάνωσης, ναι, και προσπάθησα να δείξω πώς αυτά τα προβλήματα υπάρχουν αλλά δεν επαρκούν για να δικαιολογηθεί το "θάψιμο" του ελληνικού πανεπιστημίου από τις μυριάδες φωνές εντός των συνόρων που έχουν αναλάβει τούτο το θεάρεστο έργο.
- Τελικά ξέρετε που καταλήγουμε; Το ελληνικό κράτος και ο Έλληνας φορολογούμενος επιδοτούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οι απόφοιτοι διαπρέπουν στο εξωτερικό, οι πολυεθνικές εταιρείες και τα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού προσλαμβάνουν υψηλότατου επιπέδου επιστήμονες που άλλοι προετοίμασαν, και στο τέλος βρίζουμε από πάνω το ελληνικό πανεπιστήμιο και όσους το επιδοτούν. Αυτό είναι το πραγματικό ελληνικό δράμα, και όχι το δράμα των πανεπιστημίων.
Ευχαριστώ,
Ηρακλής Οικ.

Bnz • 6 έτη πριν

Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε για να μου απαντήσετε. Σε γενικές γραμμές: εγώ από το μαυρο είμαι πιο κοντά στο γκρι παρά στο άσπρο, χωρίς να εννοώ ότι είστε κάτασπρος! Πιστεύω ότι δεν στέκει λογικά μια αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων να είναι ασυνείδητοι και χωρίς ιδεολογία. Δεν μπορεί η μιζέρια που όντως υπάρχει σε υπερβολικό βαθμό για το Πανεπιστήμιο να μην έχει βάση και να βγαίνουν αποφοιτάρες που μετά φτύνουν εκεί που κόπιασαν. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι βγάζει περισσότερους καλούς από κακούς επαγγελματίες το Πανεπιστήμιο. Τρανή απόδειξη είναι η καθημερινότητα μας. Το επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης το αντιμετωπίζουμε όλοι καθημερινά, βεβαίως με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Μην μιλήσουμε και για παιδεία, που και γι' αυτή το Πανεπιστήμιο φέρει ευθύνη γιατί χαθήκαμε... Από τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια ξεκινούν πολλά από αυτά που δεν μας αρέσουν στην χώρα αυτή. Ας είμαστε αυστηροί με αυτό. Ας είμαστε αυστηροί και με τις λύσεις που προτείνουν αυτοί που θέλουν να ξεπουλήσουν. Αλλά ας μην κρύβουμε το πρόβλημα. Είναι απλά η άποψη μου, σέβομαι απολύτως την δική σας. Ευχαριστώ.

Benkun • 7 έτη πριν

αρχηγε , εγω που ειμαι φοιτητης με λιγα λογια θα σου πω οτι , Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΘΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ . υπαρχει τεραστιο ποσοστο αγραμματων πτυχιουχων , αλλα εγω θα ριξω το βαρος στους ιδιους και οχι στα πανεπιστημια , αφου οι ιδιοι επελεξαν τον ευκολο δρομο , με αντιγραφες , ετοιμες εργασιες κτλ
εμεις οι υπολοιποι , απλα παρακολουθουμε και περναμε τα μαθηματα αποκομιζοντας γνωσεις απο την διδασκαλια του καθε καθηγητη
(φοιτητης Πολυτεχνειου)

γ • 7 έτη πριν

Μα πως είναι δυνατόν να κάνεις τόση κριτική και ανάλυση και να μήν έχεις αμφισβητήσει το αρχικό σου δόγμα ότι τα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού πλημμυρίζουν από έλληνες; Αρχιζεις το κείμενό σου παίρνοντας το ως δεδομένο και κλέινοντας το κείμενό σου καταλήγεις στο συμπέρασμα σου επίκαλούμενος την "ωμή πραγματικότητα των χιλιάδων φοιτητών που διαπρέπουν στο εξωτερικό", το δόγμα σου δηλαδή.

Καταρχάς, το μεταπτυχιακό (MSc) είναι κάτι που πληρώνει ο φοιτητής. Από πανεπιστήμιο σε πανεπηστήμιο τα κριτήρια εισαγωγής αλλάζουν και τα καλύτερα πανεπιστήμια έχουν το περιθώριο - λόγω μεγαλύτερης ζήτησης - να παιρνουν αυτούς που θεωρούν καλύτερους φοιτητές. Οπότε, ναί, σε μεγάλο βαθμό είναι super market η διαδικασία. Είναι όμως μεγάλο το άλμα να λες ότι επειδή είναι super market η διαδικασία εισαγωγής το πανεπιστήμιο είναι κακό όσο κι αν διαφωνείς με τη φιλοσοφία της διαδικασίας.

Το πρόβλημα, όπως είπα παραπάνω, είναι ότι δεν παρουσιάζεις καμία απόδειξη ότι το ποσοστό των ελλήνων μεταπτυχιακών είναι ψηλότερο στα καλά πανεπιστήμια από ότι στα "κακα". Λες ότι ο δικός σου μικρόκοσμος (που απ'ότι έχεις κάνει προοφανές είναι ήδη biased προς ακαδημαϊκούς κύκλους) είναι γεμάτος γαμάτους φοιτητές. Το να βγάζεις συμπέρασμα από αυτούς αποδεικνύει όσα αποδεικνύει για το κάπνισμα η ιστορία ένός παππού που έζησε μέχρι τα 90 καπνίζοντας δύο πακέτα τη μέρα: τίποτα.

Μετά κάθεσαι και λες ότι δε σου αρέσουν τα rankings ενώ όλο σου το κείμενο βασίζεται σε ένα απλοϊκό ranking, απλά δεν είναι του Forbes που αν και εξίσου προβληματικό με το δικό σου, τουλάχιστον έχει κάποιο κριτήριο αντίθετα με εσένα. Παρεπιπτόντως το "ας δούμε ενδεικτικά μερικές λίστες" με τό "βλέπουμε τη μόνη λίστα που μου δίνει εύκολο επιχείρημα" απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Τέλος, αν και έχεις δίκιο ότι η διδασκαλία είναι διαφορετικό πράγμα από την έρευνα, κριτικάρεις το RAE σα να είναι θεωρία συνομωσίας μεταξύ ακαδημαϊκών. Το ίδιο, σε μεγαλύτερη κλίμακα, και το peer review. Φαντάζομαι είσαι ενάντια σε οποιουδήποτε τύπου αξιολόγηση στο ελληνικό πανεπιστήμιο (και εν πολλοίς πιστεύω ότι η θέση αυτή αντικατοπτρίζει όλα όσα είναι λάθος στο ελληνικό πανεπιστήμιο).

Η δυσφήμηση στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν υπηρετεί κάποια ανάγκη. Έχοντας υπάρξει και φοιτητής και εργαζόμενος στα δύο αντιδιαμετρικά αντίθετα συστήματα εκπαίδευσης που έχεις υπαρξει κι εσύ θεωρώ ότι το πρόβλημα στο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ότι η δυνατότητα που έχει η ελληνικη ακαδημαϊκή κοινότητα να προσφέρει τριτοβάθμια παιδεία αξιοποιείται σε πολύ μικρότερο ποσοστό στην Ελλάδα από ότι η αντίστοιχη κοινότητα στη Βρετανία (εν πολλοίς για τους λόγους που ανέφερες). Αυτό, για μένα αρκεί για να χαρακτηρίσω το ελληνικό πανεπιστήμιο "κακό".

Metathron • 7 έτη πριν

Ωραίο άρθρο αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του πανεπιστημίου ως θεσμού (ως ίδρυμα δηλαδή) και του πανεπιστημίου ως ανθρωπίνου δυναμικού. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν τεράστιες ελλείψεις και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν τα ξένα (π.χ θέματα οργάνωσης). Όσον αφορά το ανθρώπινό τους δυναμικό, ας μην ξεχνάμε πως σε κάθε πανεπιστήμιο υπάρχουν και οι καλοί και οι κακοί φοιτητές. Οι καλοί είναι αυτοί που πολλές φορές κάνουν έρευνα μόνοι τους, παρά το πρόγραμμα των μαθημάτων και οι κακοί είναι αυτοί που πάνε 3 φορές τον χρόνο για την εξεταστική και κόβονται. Με άλλα λογια ένα "κακό πανεπιστήμιο" μπορεί να βγάλει "εξαιρετικούς φοιτητές" (βέβαια το ποσοστό των Ελλήνων πτυχιούχων που πάνε εξωτερικό είναι ένα θέμα) ακριβώς γιατί το κυνηγούν μόνοι τους.

Akis • 7 έτη πριν

Καλά.. Αυτό είναι για να το διαβάσει μόνο κάποιος αδαής. Συμφωνώ μόνο στο γεγονός ότι τα ξένα πανεπιστήμια δεν είναι όλα καλύτερα, όπως έχουν στο μυαλό τους οι "λεφτάδες" που στέλνουν τα μαμόθρεφτα τους έξω. Υπάρχουν ακόμα και στη Αγγλία, Γερμανία και αλλού πανεπιστήμια της ντροπής.
Ωστόσο, με καλή αναζήτηση μπορείς να βρεις αρκετά που έχουν νοοτροποία Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και όχι καφενείου. Μαθαίνεις Έρευνα, αποκτάς παιδεία, γίνεσαι καλύτερος. Εδώ οι περισσότεροι γίνονται κομματόσκυλα, με λεξιλόγιο καφενίου, νοοτροπία αργόσχολου και κακιασμένου.
Και όσο γι αυτό "Εγώ θα επικαλεστώ μοναχά την ωμή πραγματικότητα των χιλιάδων φοιτητών
που διαπρέπουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο εξωτερικό. Από πού βγήκαν
όλοι αυτοί; Ουρανοκατέβατοι;" θα πω μονάχα το εξής. Να ναι καλά οι γονείς μας, που μας εμφύσησαν νοοτροπία καλού μαθητή και πλήρωσαν με ιδρώτα τα φροντηστήρια μας!

ένας • 7 έτη πριν

Μάλλον δεν έχεις πάει σε ελληνικό πανεπιστήμιο και τα λες αυτά

Ηρακλής Οικονόμου • 7 έτη πριν

@ γ: Περιορίστε το θετικιστικό σας μένος - μόνος σας φτιάχνετε μια διάκριση (κακά ξένα πανεπιστήμια, καλά ξένα πανεπιστήμια), την οποία πουθενά δεν χρησιμοποιώ, και μετά με εγκαλείται που δεν έχω να σας δώσω στοιχεία για τους έλληνες φοιτητές που πηγαίνουν στα μεν και στα δε. Γενικά, ελπίζω να καταλάβατε ότι το κείμενο είναι βιωματικό, όχι ποσοτικοποιημένο / "επιστημονικό", εξού και οι βιωματικές αναφορές.
Πάντως, ως προς το "μικρο-περιβάλλον μου", οι ταξικές διακρίσεις, τα στεγανά, και η σύνδεση κοινωνικής τάξης - εκπαίδευσης δεν είναι ελληνικό μόνο προνόμιο. Τέτοια μικρο-περιβάλλοντα υπάρχουν παντού, και πολύ πιο έντονα (βλ. Αγγλία). Εγώ ανέφερα το μικρο-περιβάλλον των ελλήνων αποφοίτων που στρέφονται στο εξωτερικό. Αν θέλετε, μιλάμε και για το μικρο-περιβάλλον των νυχτερινών σχολείων, ή των παιδιών που εγκαταλείπουν το γυμνάσιο. Τι σημαίνει αυτό;

Ως προς τα rankings, σας παραπέμπω στο "Report on Rankings" των ετών 2011 και 2013 του European University Association για να δείτε όλα τα τεράστια προβλήματα των μεθοδολογιών των rankings - εφόσον δεν σας ικανοποιεί το παράδειγμα που επέλεξα. Αλλά ως προς αυτό θα επανέλθω με ξεχωριστό κειμενάκι.
Ως προς την αξιολόγηση, έθιξα απλώς τη διάσταση της παγιωμένης διεθνούς πανεπιστημιακής ιεραρχίας που επιδρά στις αξιολογήσεις και είναι εντελώς biased υπέρ των ελίτ πανεπιστημίων. Πώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι είμαι γενικά εναντίον οποιασδήποτε μορφής αξιολόγησης;

@ Metathron: Ένα πανεπιστήμιο που επιλέγει πτυχιούχους για το μάστερ του αναπόφευκτα κρίνει και το επίπεδο του πτυχίου που έχει ο υποψήφιος φοιτητής. Το επίπεδο/στάτους/ποιότητα του πτυχίου (δηλαδή του πανεπιστημίου) δεν διακρίνεται λογικά από το επίπεδο του φοιτητή, είναι συνιστώσα του.

@ Akis: Όσα λογικά άλματα και να κάνω, δεν μπορώ να βρω τη σύνδεση του φροντιστηρίου στα 15 με το πτυχίο (και τη διεθνή του αναγνώριση) στα 25. Θέλετε να μου πείτε ότι τα ξένα πανεπιστήμια εκτιμούν την αξία του ελληνικού φροντιστηρίου και γι' αυτό αποδέχονται τους Έλληνες φοιτητές;

Ευχαριστώ,
Ηρ.Οικ.

The Son of Nothing • 7 έτη πριν

Το θέμα το έχω συζητήσει αρκετά, με
φίλους, συναδέλφους, συγγενείς, κτλ. Πιστεύω ότι όλη η ουσία του κειμένου βρίσκεται
σε αυτήν εδώ τη φράση: "Ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια
του κόσμου είναι και τα ελληνικά. Όχι μόνο τα ελληνικά, όχι όλα τα ελληνικά,
αλλά ΚΑΙ τα ελληνικά."

Anonymous Heroas • 7 έτη πριν

Εγώ σαν φοιτητής σε ένα απο τα καλύτερα πανεπιστήμια (πολυτεχνείο για την ακρίβεια) στον κόσμο, το ETH στην Ζυρίχη, και σε μεταπτυχιακό που γίνονται δεκτοί μόνο 25 φοιτητές με αιτήσεις από όλον τον κόσμο, όταν με ρωτάνε να κάνω σύγκριση τους λέω είναι η μέρα με την νύχτα!
ι
Αφήστε τα μεταπτυχιακά που παίρνουν 150-200 φοιτητές και τους βλέπουν σαν Cash Cows (αγελάδες χρημάτων) οπότε παίρνουν σχεδόν τον καθένα που δηλώνει (και ναι σε αυτά είναι και το Imperial, LSE έχω κι εγώ φίλους και γνωρίζω, στο ETH τα δίδακτρα είναι πολύ λίγα συγκριτικά με τα "top" πανεπιστημια της Αγγλίας).

Ναι μεν υπάρχουν κάποιες καλές σχολές που πλησιάζουν στο 80% ένα αντίστοιχο τμήμα στα κορυφαία πανεπιστήμια, αλλά αυτές είναι ελάχιστες! Η επιτυχία των Ελλήνων φοιτητών βασίζεται στον μόχθο τους και την δική τους προσπάθεια και όχι στο ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι από τα καλυτερα και η εκπαιδευσή μας είναι άριστη!
Να προσθέσω ότι στην Ελλάδα έκανα προπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οπότε είδα και διαφορετικές σχολές και επίπεδα!

Andreas Marinos • 7 έτη πριν

θα διαφωνήσω...είμαι ακόμα προπτυχιακός αλλά έχω δει καθηγητές να μου προσφέρουν και γενικώς η σχολή...και όχι,κατά την γνώμη δεν έχεις δει αρκετές σχολές στην Ελλάδα...είμαι από ένα τρίτο πανεπιστήμιο(Πανεπιστήμιο Κρήτης) και έχω την γνώμη ότι έχει αρκετά καλή εκπαίδευση...

Anonymous • 7 έτη πριν

Φίλε μου θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου κι εγώ κάνω το μεταπτυχιακό μου στο TUDelft στην Ολλανδία και που κι εκεί τα δίδακτρα είναι πολύ πιο λίγα σε σχέση με αυτά που θα έδινες σε ένα Αγγλικό πανεπιστήμιο. Για να τελειώσεις πρέπει να μοχθήσεις αρκετά και αν και δύο χρόνια ξέρω πολλούς συμφοιτητές μου που δεν τελειώνουν σε αυτό το διάστημα. Το επίπεδο είναι απλά μη συγκρίσιμο στο τι γνώσεις έχεις όταν βγεις.
Θέλω να συμπληρώσω ότι η λογική "γνώση" απλά για τη γνώση είναι απλά αστεία ειδικά όταν μιλάμε ειδικότητες όπως του μηχανικού (Πολυτεχνειακές σχολές). Η γνώση που παίρνεις θέλεις να είναι πρακτικά εφαρμόσιμη για να μπορέσεις να λύσεις προβλήματα σε εργασιακό περιβάλλον. Αυτό καλός ή κακός δεν μπορεί να γίνει χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση κι την ανάμιξη εταιριών. Το να περιμένει κάποιος χρηματοδότηση από ένα κράτος το οποίο είναι οικονομικά υπό κατάρρευση απλά μου φαίνεται μη ρεαλιστικό.
Τέλος θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο ρόλος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν είναι απλά να προάγει την "γνώση" όπως λες αλλά να σε καταρτίσει με τα απαιτούμενα εφόδια έτσι ώστε να μπορείς να σταθείς στο χώρο εργασίας. Που σημαίνει θεωρητική αλλά και ΠΡΑΚΤΙΚΗ γνώση. Δυστυχώς, το ελληνικό πανεπιστήμιο υστερεί κατά πάρα πολύ στο δεύτερο συγκριτικά με αξιόλογα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Αν κάποιος θα ήθελε απλά να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και το μυαλό του χωρίς να σκέφτεται την επαγγελματική αποκατάσταση θα μπορούσε απλά να διαβάζει βιβλία από μόνος του, δεν θα χρειαζόταν να φοιτά κάπου.

ευαγγελία • 6 έτη πριν

Καλά ακούς τι λες; Το Πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να είναι συνδεδεμένο με την εργασία αν ο σκοπός του εκπληρωνόταν....Τι είναι δηλαδή το Πανεπιστήμιο; εργοστάσιο παραγωγής εξειδικευμένων εργατών; Ο σκοπός του Πανεπιστημίου έχει να κάνει και με τη Πολιτειότητα και την Κοινωνικοποίηση. Είναι και αυτοί λόγοι να φοιτάς κάπου...... Ο άνθρωπος δεν είναι robot.....

Apostolos Syropoulos • 6 έτη πριν

Ακριβώς! Οι ελλαδίτες φοιτητές μαθαίνουν ότι μαθαίνουν από μόνοι τους :-(

Gerasimos Alexiou • 7 έτη πριν

Διαβάζοντας το άρθρο συμπεραίνω οτι δεν πρέπει να εχει σπουδάσει σε Ελληνικό Παν.μιο ο/η συγγραφέας και δεν έχει επίγνωση του τί χάος επικρατεί (με διορθώσεις που δεν γίνονται σωστά, με γραπτά που χάνονται, με εργαστήρια των οποίων τα όργανα μετρήσεων δεν λειτουργούν και με θέματα τα οποία ο καθηγητής ουτε κατα διάνοια δεν έχει διδάξει στην τάξη). Επειδή σπουδάζω στο Πολυτεχνείο της Πάτρας θέλω να πω σαν φοιτητής οτι δεν συμφωνω με το άρθρο σας.Δεν ξέρω πόσο καιρό πριν σπουδάζατε αλλά το Παν.μιο σήμερα δυσλειτουργεί.Και επίσης για τους φοιτητές που δέχονται μεγάλα παν.μια έξω εχω να πω οτι οταν ο φοιτητής διαβάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και είναι εφυής θα κάνει το προπτυχιακό του, θα τελειώσει με τεράστιο βαθμό επειδή διάβαζε απο το πρωι μέχρι το βράδυ και θα πάει για μεταπτυχιακό έξω, οχι με τις γνώσεις που του πρόσφερε το Ελληνικό Πα.μιο αλλά με το διάβασμα που έριχνε και με την προσωπική του ενασχόλιση.

Δήμητρα • 7 έτη πριν

Μάλλον ο συγγραφέας του άρθρου δεν έχει βγει ποτέ από την Ελλάδα... Κι επιπλέον, καλό θα ήταν πριν αρχίσει να αρθρογραφεί κανείς, να ξεκινήσει από το να ενημερώνεται. Για το τι σημαίνει "καλό" πανεπιστήμιο καταρχήν, και ποιά είναι τα κριτήρια των διαφόρων κατατάξεων (τα οποία πολλές φορές δε γίνονται γνωστά). Στις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων γενικά, το "καλοί" ή "κακοί φοιτητές" είναι ελάσσον κριτήριο ή δεν υφίσταται καν, με λίγα λόγια όλο το άρθρο είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Stella • 7 έτη πριν

Το επιχειρημα σου οτι τα Ελληνικα πανεπιστήμια είναι από τα καλύτερα στον κόσμο επειδή πολλοί απόφοιτοι τους διαπρέπουν στα πανεπιστήμια είναι ό,τι πιο λαικίστικο και
αβάσιμο έχω διαβάσει τελευταία. Πράγματι πολλοί αποφοιτοι Ελληνικών πανεπιστημίων διαπρέπουν στα μεταπτυχιακά του εξωτερικού, όπως επίσης διαπρέπουν και χιλιάδες άλλοι απόφοιτοι καλών η χειρότερων πανεπιστημίων τόσων άλλων χωρών. Ως γνωστόν τα καλα πανεπιστήμια επιλέγουν φοιτητές από όλες τις χωρες του κοσμου μια από τις οποίες ναι τυγχάνει να είναι και η Ελλάδα. Η βασική προυπόθεση επιλογής φοιτητών στα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι μια: ο βαθμος πτυχίου. Οποιοσδήποτε φοιτητής με έναν αξιοπρεπή βαθμο θα γίνει δεκτός κι έχει μεγάλες πιθανότητες να διαπρέψει εφόσον σαν άτομο εχει δείξει ιστορικό
ακαδημαικής ικανότητας.

Τα κριτήρια τώρα για το εάν κάποιο πανεπιστήμιο είναι καλό είναι διαφορετικα και σ’αυτό
συνδράμουν πολλοί παράγοντες, όπως ο συνδυασμός καινοτόμας έρευνας και διδασκαλίας αυτής. Στα καλά πανεπιστήμια οι διδάσκοντες εμπνέουν τους φοιτητές τους κι εμπνέονται από αυτούς. Αλλοι παράγοντες είναι η ελευθερία και η ανεξαρτησία που επικρατούν σε ένα ίδρυμα, η κινητικότητα στις κλίμακες και στο ανθρώπινο δυναμικό του, η ικανοποιήση των φοιτητών του, η συμβολή στην κοινωνία και την οικονομία. Tα καλά πανεπιστήμια ευδοκιμούν σε ένα περιβάλλον που προωθεί την ανταγωνιστικότητα, την ανεξέλεγκτη επιστημονική έρευνα, την κριτική σκέψη, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Τα ιδρύματα που έχουν πλήρη αυτονομία είναι επίσης πιο ευέλικτα, διότι δεν δεσμεύονται από γραφειοκρατίες, κομματικές συντεχνίες κτλ. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να διαχειρίζονται τους πόρους τους αποτελεσματικά και γρήγορα και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παγκόσμια αγοράς.Πόσα από αυτά τα κριτήρια πληρεί το Ελληνικό πανεπιστήμιο λοιπόν?

ανώνυμος • 7 έτη πριν

συγγνώμη αλλά μακάρι να ήταν έτσι όπως τα περιγράφεις και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού... αυτό που περιγράφεις είναι η ιδανική κατάσταση που νομίζω ανταποκρίνεται σε λίγα πανεπιστήμια ακόμα και για το εξωτερικό!!!

Απορία • 7 έτη πριν

Αλήθεια τι ποσοστό των αποφοίτων συνεχίζει σε μεταπτυχιακά?
Οι υπόλοιποι είναι του ίδιου επιπέδου?

Γιώργος • 7 έτη πριν

Καλό το άρθρο γενικά αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ΑΛΛΑ.

Οι λίστες στις οποίες αποτυγχάνουμε τόσο πολύ σαν χώρα να βρούμε μια καλή θέση είναι αποτέλεσμα της συνάρτησης : Κριτήρια εισαγωγής + Δημοσιευμένες Έρευνες από τα μέλη ΔΕΠ + Ικανοποίηση φοιτητών (αξιολόγηση) + Συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα κτλ.

Μην τα μηδενίζουμε όλα, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει σοβαρές παθογένειες, δεν είναι επιχείρημα το για να πάρω πτυχίο έκανα 58 μαθήματα (να είχε το σαθρό εκπαιδευτικό μας σύστημα 3τή φοίτηση) και ο Άγγλος 30 άρα είμαι καλύτερος. Όχι δεν είσαι ξέρεις γιατί; Γιατί εσύ μπορείς να περάσεις 5-10 μαθήματα με την ΔΑΠαρα-ΠΑΣΠαρα, μπορείς να πάρεις πτυχίο στα 5-6-7-8 χρόνια κτλ.

Τέλος αναφορικά με τα Super Market, να φτιάξουμε και στην Ελλάδα κορυφαία business school να έρχονται και εδώ φοιτητές, δεν καταλαβαίνω την απαξίωση και εν πάση περιπτώσει ποιος μπορεί να θεωρήσει το LSE, το Imperial, το Oxford, το CalTech, το Pantheon στο Παρισι ως Super Market που για να μπεις θες ένα βιογραφικό σαν το Ε9 του Λάτση, GMAT πάνω από 700, ένα 40αρι χιλιάρικα, βαθμό πτυχίου πάνω από 8, συστατικές από τον θεό την στιγμή που στα Ελληνικά μεταπτυχιακά μπαίνεις με μισό τηλέφωνο στον Β βοηθό ενος Βουλευτή.

Φιλικά,

Ηρακλής Οικονόμου • 7 έτη πριν

Αν ξαναδιαβάσετε το κείμενο θα δείτε ότι πουθενά δεν αναφέρομαι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ως super market, ίσα ίσα λέω ότι η αξία τους δίνει αξία στους φοιτητές που παίρνουν, άρα και στα πανεπιστήμια πρώτου πτυχίου αυτών των φοιτητών (δηλαδή τα ελληνικά). Ξαναδιαβάστε το κείμενο και το επίμαχο απόσπασμα, μην αδικείτε το διάλογό μας με εντελώς ανύπαρκτες θέσεις που δεν εκφράζω πουθενά. Ο λόγος είναι ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΣ. Λέω: "ή το πανεπιστήμιο εδώ δεν είναι τόσο κακό, ή το εκεί τόσο καλό". Και όλο το υπόλοιπο κείμενο αναδεικνύει την αξία του εδώ πανεπιστημίου.

Ηρακλής Οικονόμου • 7 έτη πριν

Ευχαριστώ για τα διαφωτιστικά σας σχόλια, παρατηρώ ότι αυτή είναι μια συζήτηση που έχει αξία ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες.

@ Gerasimos Alexiou
Σέβομαι την εμπειρία σας από το ελληνικό πανεπιστήμιο, έχω σπουδάσει κι εγώ σε τέτοιο - αναφέρεται ρητά μέσα στο κείμενο -. Αυτό που προσπάθησα να επισημάνω είναι ότι παρά τις δυσκολίες που αναφέρετε, η ποιότητα του προγράμματος σπουδών σας, το επίπεδο του διδακτικού προσωπικού, το εύρος των προσφερόμενων γνώσεων, ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας των διδασκόμενων μαθημάτων, η δυνατότητα εξειδίκευσης που προσφέρει η πενταετής φοίτηση, και πολλά άλλα στοιχεία - πλάι στην αναμφισβήτητη ατομική σας προσπάθεια - θα σας εξασφαλίσουν μια λαμπρή πορεία στο εξωτερικό. Να είστε σίγουρος γι' αυτό!

@ Δήμητρα
Αν πιστεύετε ότι η ορθότητα του επιχειρήματός μου εξαρτάται από τη διεθνή εμπειρία μου, με χαρά σας ενημερώνω ότι έχω ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί στον πανεπιστημιακό χώρο στο εξωτερικό για οχτώ χρόνια, σε όλες τις βαθμίδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Erasmus, MSc, MA, PhD, post-doc, και διδασκαλία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές), στην Ουαλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, και την Αγγλία. Ελπίζω να σας κάλυψα.

@ Stella
Το επιχείρημά σας συνιστά contradiction in terms - αντίφαση εν τοις όροις. "Ανεξέλεγκτη επιστημονική έρευνα" και "ανταγωνιστικότητα" δεν μπορούν να συμβαδίσουν, διότι ο στόχος της ανταγωνιστικότητας αυτομάτως θέτει όρια και ελέγχους στην επιστημονική έρευνα. Επίσης, δεν μπορείς να έχεις "πλήρη αυτονομία" και την ίδια στιγμή να "ανταποκρίνεσαι στις απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς". Μόλις ανταποκριθείς, έχεις χάσει την αυτονομία σου. Τέλος, η "κριτική σκέψη" προϋποθέτει την αμφισβήτηση των δομών που εσείς ανάγετε σε στόχο (αγορά, ανταγωνιστικότητα, κλπ.). Μην προσπαθείτε να αντικειμενοποιήσετε στόχους και επιλογές βαθιά ιδεολογικές, ωσάν να είναι τεχνοκρατικές και ουδέτερες.

Ηρ. Οικ.

Στεφανία • 7 έτη πριν

πάλι ευλογούμε τα γένια μας; Δεν πηγαίνουν έξω παρά τα καλά μυαλά. Αν παν έξω πολλοί δεν τελειώνουν όλοι. Όπως λειτουργεί σωστά μια κοινωνία έτσι λειτουργούν και τα γνωστά ξένα Πανεπιστήμια. Το μπάχαλο Ελλάδα έχει και μπάχαλο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές εκβιάζουν παιδιά και καθηγητές και τ σπάνε. Αν πληρώθηκες για να γράφεις βλακείες τις γράφεις καλά. Μάλλον τέλειωσες ελληνικό Πανεπιστήμιο. Εγώ πάλι πήγα κι έξω. Και δε με υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες,

Andreas Spatoulas • 7 έτη πριν

Για αρχή θα πρέπει να ξεξαθαρισουμε και να αναλυσουμε πως καθοριζεται το ''καλο'' Πανεπιστημιο ή το ίδρυμα τριτοβάθμειας εκπαίδευσης βαζω και τα Τ.Ε.Ι. Αν προσπαθήσω να το αναλύσω σε τομείς θα μπορούσα να αναφερω τις εγκαταστάσεις, το υλικό(μηχανήματα εργαστηρίων κ.α.) το εκπαιδευτικό προσωπικό, τυχόν έρευνες,το μαθησιακό επίπεδο(δυσκολία και απαιτησεις μαθημάτων,φορτος εργασίας), το κόστος σπουδών, η οργάνωση, και τέλος η επαγγελματική αποκατάσταση. οι λίστες που φτιάχνονται και βγάζουν τα καλυτερα και χειρότερα πανω σε τι απο ολα αυτα βασιζονται και πως παιρνουν την μετρηση? δεν ειμαι αρνητικος και απαισιοδοξος προς την ελληνικη εκπαιδευση. Για παράδειγμα υπάρχουν πανεπιστήμια με εργο πανω στην ερευνα όπως της κρήτης(ειπα απλα ένα) κ.α. όμως σε ολα τα πανεπιστήμια αποτελουν μια μεγάλη χωματερη αφισων πολιτικων παρατάξεων, με αποτσιγαρα.... όλοι ξερουμε πως σχεδόν σε όλα τα πανεπιστημια υπαρχει ελειψη προσωπικου και καλων υλικων. (υπολογιστων, κ.α.) Υποτίθεται οτι η εκπαιδευσή μας είναι δωρεαν αλλα πρεπει να αγοραζεις τα συγγράματα αλλα δεν πειραζει το επιπεδο γνωσεων που αποκτας στην ελλαδα ειναι πολυ υψηλο. Δυστηχως όμως τις περισοτερες φορες ο καθηγητής λειπει σε καποιο σεμιναριο, μην φοβασαι ομως η δαπ και η πασπ θα σου δωσουν τις απαραιτητες σημειωσεις για να περασεις το μαθημα (αν εισαι δικος τους και εργατης για το κομμα σου δινουν και τα θεματα, αν εισαι καλος εργατης σου δινουν και τις απαντησεις) Και λιγο πριν την εξεταστικη γινευται καταλυψη με φοβο να χαθει το εξαμηνο. Οποτε ναι αφου καταφερεις να παρεις πτυχιο εδω, του εξωτερικου σου φαινεται νηπιαγωγιο, μονο και μονο απο τον ενθουσιασμο για το που βρισκεσαι, σκιζεις Α και κατι ακομα εδω τα καλα μεταπτυχιακα κοστριζουν π[ολυ παραπανω!!!!!

Hermit • 7 έτη πριν

Εδώ τα πανεπιστήμια δεν εμπνέουν σεβασμό με την εικόνα καραγκιόζ παράγκας που παροιάζουν ελέω κομματικών νεολαιών, και ο φοιτητής αισθάνεται ότι μπαίνει σε κωλοχανείο. Έξω τα πανεπιστήμια άλλη αίσθηση υποβάλλουν στους φοιτητές αλλά και στους διδάσκοντες, σου δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι εκεί γίνεται σοβαρή δουλειά, και προφανώς γίνεται, εκεί δεν υπάρχουν αποχές, απεργίες, πανώ και καυγάδες στις συελεύσεις, να χάνονται ολόκληρα εξάμηνα κλπ. Κατά τα άλλα μπορεί αν είναι και σουπερ μάρκετ αλλά να μη το δείχνουν.Και εκεί φυσικά ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΙΖΝΕΣ!!!!!

Hermit • 7 έτη πριν

Κάνοντας μια βόλτα στα ελληνικά πανεπιστήμια αηδιάζω από το χάος που επικρατεί με βρωμιά από αφίσσες κολλημένες τη μια πάνω στην άλλη, την παραμέληση των κτιρίων κλπ. ¨Όλα αυτά συντελούν στην ψυχολογία φοιτητών και διδασκόντων. Επίσης το στρίμωγμα εκατοντάδων φοιτητών στα αμφιθέατρα, να κάθονται και στις σκάλες κλπ. Οι φοιτητές που καπνίζουν μέσα στους προθαλάμους, τα <<τραπεζάκια>>, η οχλαγωγία, όλα αυτά είναι παράγοντες υποβάθμισης.

georgecm • 7 έτη πριν

Πραγματικά γελάω με την ωμή προπαγάνδα του συντάκτη. Δεν ξέρω αν του το έχει πει κανείς, αλλά ο λόγος που γινόμαστε δεκτοί σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι απλός...

Προσωπικά έχω τελειώσει ένα από τα 4-5 πιο δύσκολα τμήματα στην Ελλάδα το Φυσικό Αθήνας. 4 χρόνια, πολλά μαθήματα, ακόμα περισσότερα εργαστήρια. ΜΟ αποφοίτησης 7.8 χρόνια. Και που κολλάει αυτό;

Ο συντάκτης (είναι οι ίδιοι άνρθωποι που σχεδίασαν το σοβιετικού τύπου ελληνικό πανεπιστήμιο) λέει με μεγάλη άνεση ότι ποσότητα = ποιότητα. Απλά ερασιτέχνης. Προφανώς όταν εγώ έχω υποχρεωθεί να περάσω 50 υπερβολικά δύσκολα μαθήματα σε 4 χρόνια θα είμαι τη στιγμή που τελειώνει σε καλύτερο επίπεδο από έναν που τελειώνει 3ετή bachelor. Η διαφορά;

4 > 3 και σε ελληνικά νούμερο 5 ή 6 ή 7 > 3

Επειδή μάλλον και αυτά τα μαθηματικά σας φαίνονται δύσκολα, η σύγκριση πρέπει να γίνει στα ίδια έτη σπουδών και φυσικά όχι απλά να λέμε ότι εξετάστικαν κάποια στιγμή, αλλά μετά από 4-5 χρόνια τι έχουν συγκρατήσει από τις σπουδές του.

Γιατί δυστυχώς, όσο πιο πολλά αναγκάζεσαι να μάθεις τόσο πιο λίγα συγκρατείς. Αν δεν το έχετε καταλάβει, ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Δεν χρειάζεται να είμαστε σφουγγάρια πληροφορίας, αλλά να ξέρουμε πως να την αξιοποίησουμε.

Ντρέπομαι για αυτό που διάβασα και ξέρω ότι γι'αυτό πολύ σύντομα θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τα παπαγαλακια του.

cortomalteze • 7 έτη πριν

Σου άφησαν ψυχολογικά προβλήματα οι ΕΑΑΚίτες της σχολής ε?

voltaire • 7 έτη πριν

Είναι εμφανές ότι το άρθρο δεν υπερασπίζεται πλήρως τα πανεπιστημία όπως είναι και κάνει νύξεις για το τι φταίει που έχουν προβλήματα, αλλά επιχειρεί να αναδείξει ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι το κομμάτι των ελευθεριών και της μη προσαρμογής στις επιτεγές του μοντέλου πανεπιστήμιο - επιχείρηση... ΛΕΕΙ ΑΠΛΑ ότι δεν σας φταίνει ο συνδικαλισμός και οι αφίσες αλλά η υποχρηματοδότηση, ότι απολύσαν τους διοικητικούς και δεν μπορούν ούτε οι γραμματείες να λειτουργήσουν.. αλλά έχεουν μπει και σχολιάζουν κυρίως όσοι έχουν κόμπλεξ γιατί δεν πέρασαν εδώ και πλήρωσαν οι γονείς τους για να βγουν έξω και διάφοροι άλλοι νεοδεξιοί ταλιμπάν...

Karpouzokefalos • 7 έτη πριν

Μεγαλύτερο επιχείρημα - μούφα δεν έχω ακούσει ποτέ.

Η "λογική" πάει ως εξής:

1. Οι Έλληνες φοιτητές που πάνε στα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι αριστούχοι.
2. Άρα τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι άριστα.

Έτσι κι αλλιώς το premise (1) είναι μούφα. Από τη θητεία μου σε ΕΙ της Αγγλίας, θυμάμαι κάτι ελληναράδες που το μόνο που έκαναν ήταν να χαλάνε τα λεφτά του μπαμπά σε κόκες και αυτοκίνητα. Φυσικά και δεν αποφοίτησαν ποτέ, αφού η σχολή τους διέγραφε κανονικότατα μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες να ακολουθήσουν το ρυθμό του κύκλου σπουδών.

Ακόμα και αν το (1) ίσχυε, θα υπήρχαν δεκάδες άλλοι τρόποι να εξηγηθεί. Το πλέον προφανές που μου έρχεται στο μυαλό είναι οτι αν ένα παιδί έχει τη διάθεση να σπουδάσει και να πάει καλά, θα το κάνει ΚΑΙ στο ελληνικό χάος, ΚΑΙ στο καλά οργανωμένο και σοβαρό ξένο πανεπιστήμιο.

Συνεχίστε να σκέφτεστε έτσι, όμως. Συνεχίστε να σκέφτεστε οτι το ελληνικό πανεπιστήμιο, και γενικά η ελληνική παιδεία, πρέπει να μείνουν ως έχουν γιατί όλα πάνε καλά. Έτσι θέλουν να σκέφτεστε οι διάφοροι που σας κυβερνάνε. Θέλουν να παραμείνετε απαίδευτοι, αγράμματοι και άβουλοι. Θέλουν να παραμείνετε οι γοητευτικοί ιθαγενείς που είστε, και να σας πουλάνε καθρεφτάκια για να σας παίρνουν τις περιουσίες.

Συνεχίστε.

Makis Elvanidis • 7 έτη πριν

Χαίρετε Κύριε Οικονόμου!
Ακριβέστατος ο σχολιασμός σας και σπάνια διατυπωθείς!
Όπως ακριβώς αναφέρετε και η κόρη μου διέτρεξε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε 60 μαθήματα παρακαλώ, στο τμήμα Ψυχολογίας και τέλος Σεπτέμβρη ολοκληρώνει το Master στην κλινική Ψυχολογία στο Πνεπιστήμιο του Swansea...
Το γεγονός και μόνο, ότι χρόνια τώρα το επίπεδο των Ελλήνων μεταπτυχιακών φοιτητών όπως και το υψηλό ποσοστό επιτυχίας τους στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αποδεικνύει ότι γίνεται καλή δουλειά.
Βέβαια όλοι αναγνωρίζουν ότι κάποια παρέμβαση σε ότι αφορά την καλύτερη οργάνωση, τα ερευνητικά προγράμματα, την φροντίδα της πολιτείας όπως και η αποφυγή κάποιων κοματικών παρεμβάσεων, αποτελούν αδήριτη ανάγκη.
Εκ του αποτελέσματος καταδεικνύεταικαι η ορθότητα του σχολιασμού σας.
"Παν το αιτιατό έχει και αίτιο"...
Ευχαριστώ

Ηρακλής Οικονόμου • 7 έτη πριν

@M. Elvanidis
Έχοντας διαβάσει ότι θεωρώ κακά τα έξω πανεπιστήμια όταν όλο το κείμενο βασίζεται ακριβώς στην αντίθετη παραδοχή, έχοντας διαβάσει ότι δεν σπούδασα εδώ αλλά ούτε και στο εξωτερικό σπούδασα, έχοντας διαβάσει ότι πληρώνομαι για να γράφω προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι ότι το κείμενο το έγραψε ο τωρινός υπουργός παιδείας (ναι, το διάβασα κι αυτό, αλλού!), πείτε στην κόρη σας ότι μπορεί να είμαι κι ο πρώτος της πελάτης, μόλις τελειώσει το μάστερ της! Κλινική ψυχολόγος είπατε; Θα τη χρειαστώ!

Guest • 7 έτη πριν

καλό το άρθρο! το μόνο σημείο που διαφωνώ είνα ιστο κομμάτι της έρευνας. Στο εξωτερικό είναι ΚΑΙ διαπλεκόμενοι για τα κονδυλια αλλά δεν είναι ΜΟΝΟ διαπλεκόμενοι.. κάποιος που δουλεύει θα αναγνωριστεί αξιοκρατικά η δουλειά του. Επίσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει έρευνα σε κάποιους τομείς αφού δεν υπάρχουν βιβλιοθήκες...δξλαδή δε δίνονται χρήματα για να υπάρξουν αξιόλογες βιβλιοθήκες...και αυτός είναι ένας απο τους βασικότερους -κατα τη γνώμη μου- λόγους που κάποιος επιλέγει το μεταπτυχιακό του ή το διδακτορικό του να το κάνει στο εξωτερικό...γιατί έρευνα σημαίνει βάση δεδομενων και πρόσβαση σε βιβλιοθήκες.

GDK • 7 έτη πριν

Θα ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο σαν απόφοιτος Bachelor και Master σε πανεπιστήμιο εξωτερικού.
Το πρόγραμμα σπουδών αγγλικών πανεπιστημίων είναι κατά κύριο λόγο σχεδιασμένο για να παράγει αποφοιτους ειδικευμένους, έτοιμους για εταιρική απορρόφηση (τουλάχιστον στα τεχνικά τμήματα όπως το δικό μου). Τα ελληνικά πανεπιστήμια προετοιμάζουν βαρβάτους ερευνητές λόγω του ότι έχουν πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα σπουδών. Το είδα και στο master μου... Όταν όμως η απορρόφηση από εταιρίες στην ελλάδα είναι μικρή έως μηδαμινή (ξανάτονίζω σε τεχνολογικού επιπεδου επαγγέλματα), είναι καλύτερο ένα φοιτητής να καταρτίζεται από ξένο πανεπιστήμιο έτσι ώστε να αποφοιτά εξειδικευμένος, έτοιμος για δουλειά.

Genesis • 6 έτη πριν

Kai mia akomh apopsh:

http://maga.gr/2012/10/18/h...

πανος • 6 έτη πριν

το ότι λόγω φροντιστηρίων μπαίνουν φοιτητές 10 φορές πιο δουλεμένοι και ανταγωνιστικοί από όλες τις χωρες του κόσμου σου λέει τίποτα;
το ότι στο πανεπιστήμιο χάνουν το 80% της δυναμικότητας τους λόγω μπάχαλου και κάνουν επανεκκίνηση στα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό σου λέει τίποτα;
είναι πολυπαραμετρικό το σύστημα και μη γραμμικό φίλε...

καλημέρα • 6 έτη πριν

Τα Πανεπιστήμια είναι καλά όταν βρίσκεις δουλειά στην
συνέχεια. Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχουν δουλειές, αν υπήρχαν ελάχιστοι θα
ενδιαφερόντουσαν για σπουδες στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι το έριξαν στα
μεταπτυχιακά και τα εξωτερικά λόγω της ανεργίας και της προσμονής του διορισμού
στο δημόσιο. Με μεταπτυχιακό απο το εξωτερικό παίρνεις και επάρκεια στην γλώσσα
. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Τώρα πια πάνε στα εξωτερικά μπας και βρουν καμιά
δουλειά εκεί και γλυτώσουν την κρίση. Η δική μου εμπειρία λέει ότι όλα τα
μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά έχουν ελάχιστη χρησιμότητα αν δεν έχεις στόχο
την ακαδημαϊκή καριέρα η την έρευνα. Ένας που εργάζεται πάνω στο αντικείμενο το
οποίο σπούδασε , για όσο διάστημα κάποιος άλλος κάνει μεταπτυχιακό, έιναι
σίγουρα δέκα φορές καλύτερος. Τα μεταπτυχιακά και οι εξειδικεύσεις είναι για
τους άνεργους που ψάχνουν κάποια επιπλέον χαρτιά τα οποία δεν έχουν και τόση
σημασία στην πράξη. Οι εγγλέζοι πουλάνε πτυχία δια πάσαν νόσον και μαζεύουν τον
παρά. Ξεκίνησαν απο την διδασκαλία της αγγλικής και τώρα πουλάνε τα πάντα,
μέχρι και πτυχίο κηπουρικής ή Ελβις Πρίσλευ μπορείς να πάρεις...

Apostolos Syropoulos • 6 έτη πριν

Το άρθρο βασίζεται σε μία λάθος υπόθεση. Τα καλά ξένα πανεπιστήμια δεν κατακλύζονται από έλλαδίτες φοιτητές που διαπρέπουν αλλά από την αφρόκρεμα των αποφοίτων οι οποίοι έτσι ή αλλιώς θα βρίσκαν τον δρόμο τους. Σε κάθε σχολή εισαγάγονται πολλοί φοιτητές αλλά μόνο ελάχιστοι που έχουν ως όραμα να κάνουν κάτι ξεχωριστό, κάτι σπουδαίο είναι αυτοί που πηγαίνουν για μεταπτυχιακές σπουδές εκεί έξω. Επίσης όσοι πηγαίνουν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον με αυστηρούς κανόνες τους οποίους αν δεν ακολουθήσουν, γρήγορα θα επιστρέψουν άπραγοι στην πατρίδα. Τα ελλαδικά πανεπιστήμια είμαι κακά επειδή προφανώς δεν έχουν το καλύτερο δυνατό προσωπικό και επειδή ο ελλαδίτης φοιτητής δεν θεωρεί ακόμη και τώρα το πανεπιστήμιο ένα σχολείο. Τέλος, αυτές οι αξιολογήσεις δεν βγαίνουν από τα στομάχια των αξιολογητών αλλά χρησιμοποιούν μετρήσιμους δείκτες και με βάση το σκορ που λαμβάνει το κάθε πανεπιστήμιο βγαίνει η κατάταξη.

Antonis Lionarakis • 6 έτη πριν

Κύριε Οικονόμου, ως καθηγητής σε Ελληνικό πανεπιστήμιο, έχοντας φοιτήσει σε 4 διαφρετικές χώρες και διδάξει σε αρκετές άλλες, θα ήθελα να σας πω πρώτα απ' όλα μπράβο για το άρθρο σας, ανεξάρτητα από συμφωνίες και διαφωνίες. Το ότι το γράψατε και υπάρχουν τόσες απαντήσεις σημαίνει ότι είναι ένα σημαντικό θέμα για όλους μας. Σε ένα πράγμα θα ήθελα να αναφερθώ: στο γεγονός ότι υπάρχουν, σε κάθε σημείο του κειμένου σας, πολλές πτυχές και πολλές διαστάσεις. Παντού υπάρχουν καλά πανεπιστήμια και λιγότερο καλά. Παντού υπάρχουν καλοί καθηγητές και λιγότερο καλοί. Παντού υπάρχουν καλοί φοιτητές και λιγότερο καλοί. Το ίδιο με τις υποδομές, τις βιβλιοθήκες, την πολιτική του κάθε ιδρύματος, τα μαθήματα, τις συνθήκες. Το φάσμα είναι μεγάλο. Παντού. Μια σημείωση σημαντική: οι αξιολογήσεις των πανεπιστημίων (Rankings) πράγματι γίνονται χωρίς διαφάνεια και με κριτήρια συνήθως υποκειμενικά. Υπάρχουν όμως και αξιολογήσεις σχετικά πιο αντικειμενικές (Universitas 21) που έχουν γίνει από συμπράξεις πανεπιστημίων και κονσόρτιουμ φορέων με ουσία. Εκεί η χώρα μας έχει πολύ καλή θέση. Δηλαδή, δεν αξιολογείται κατά πόσο το Χ πανεπιστήμιο έχει βγάλει νομπελίστες, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το πανεπιστήμιο έχει τα όποια αποτελέσματα (συνθήκες οικονομικές, ιστορικές, πολιτικές, κοινωνικές). Να είστε καλά και σας εύχομαι καλή συνέχεια.